Hoppa till sidinnehåll
Lärarprofessionen

Motiverande samtal som relationellt verktyg för lärare i grundskolan

Publicerad: 26 mars

Motiverande samtal (MI) kan vara ett konkret sätt att stärka lärares självtillit, vilket kan underlätta hanteringen av relationella utmaningar i skolan.

Författare

Martina Jordan

Handledare

Docent Stefan Wagnsson, Karlstads universitet Professor Henrin Gustafsson, Karlstads universitet Professor Annica Löfdahl, Karlstads universitet,

Opponent

Associate professor Åsa Norman, Karolinska Institutet

Disputerat vid

Karlstads universitet

Disputationsdag

2025-04-11

Abstrakt

Syftet med denna avhandling är att bidra med kunskap om lärares upplevelser av att tillämpa och implementera motiverande samtal (MI) i svenska grundskolor samt studera effekterna av en MI-baserad intervention. MI är en målinriktad samtalsstil som används för att främja individers motivation till förändring. Avhandlingens resultat visar att lärare upplever att MI kan ge konkreta samtalsverktyg som underlättar det relationella arbetet i skolan. MI anses vara användbart i många olika situationer; i relationsskapandet med elever, i utvecklingssamtal, i konflikthantering, i samtal med vårdnadshavare samt i bemötande av utåtagerande elever. Avhandlingen visar även att MI kan stärka lärares självtillit och öka deras autonomistödjande undervisningsbeteenden. Resultatet speglar att lärare inte alltid känner sig tillräckligt förberedda för det relationella arbetet och de anser att MI skulle vara relevant att inkludera i lärarutbildningen. Avhandlingen synliggör också komplexiteten av att implementera interventioner i skolmiljöer. Sammantaget visar denna avhandling att MI kan vara ett konkret sätt att rusta lärare med relationella verktyg som även kan stärka deras självtillit, vilket kan underlätta för lärare att hantera de relationella utmaningarna i skolan.