Hoppa till sidinnehåll
Elevhälsa

Mental health and physical activity in adolescence

Publicerad:2018-09-04

Sambandet är svagt mellan hur ofta ungdomar är fysiskt aktiva och hur väl ungdomar mår psykiskt. Det visar Annette Løvheim Kleppang i sin avhandling.

Författare

Annette Løvheim Kleppang

Handledare

Professor Curt Hagquist, Karlstads universitet Professor Miranda Thurston, Innland Norway University of Applied Sciences Professor Ingeborg Hartz, Innland Hospital Trust, Norway

Opponent

Professor emeritus Charli Eriksson, Stockholms universitet

Disputerat vid

Karlstads universitet

Disputationsdag

2018-09-14

Titel (eng)

Mental health and physical activity in adolescence

Abstrakt

Den här avhandlingen belyser sambandet mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa bland ungdomar. Den läggs fram i en tid med ökande psykisk ohälsa och stigande oro för ökande fysisk inaktivitet och stillasittande. Avhandlingen består av fyra artiklar som baseras på data insamlade bland 15-16-åringar i Norge. Resultaten visar att sambandet är svagt mellan hur ofta ungdomar är fysiskt aktiva och hur väl ungdomar mår psykiskt. När kontexten för den fysiska aktiviteten beaktas framträder ett tydligare mönster: de som är aktiva i en idrottsförening rapporterar signifikant mindre psykiska besvär än de som inte regelbundet är fysiskt aktiva. Detta samband kvarstår även efter kontroll för föräldrarnas socioekonomi och efter kontroll för andra hälsorelaterade vanor. I avhandlingen redovisas också psykometriska analyser baserade på Rasch Measurement Theory av en skala för psykologisk distress och en fördepressiva besvär. Avhandlingen pekar på vikten av bredare analysansatser när fysisk aktivitet och psykisk hälsa studeras och på vikten av reliabla ochvalida mått på psykisk hälsa.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer och boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev