Hoppa till sidinnehåll

Lärarförbundet, förskollärare och statushöjande strategier. Ett könsperspektiv på professionalisering

Publicerad:2007-04-16

I avhandlingen studeras de professionaliseringsstrategier som Lärarförbundet driver för den starkt kvinnodominerade förskollärarkåren. Genom en enkätundersökning bland förskollärare, intervjuer med fackliga representanter och analyser av fackliga dokument jämförs hur väl Lärarförbundets och förskollärares uppfattningar om statushöjande strategier överensstämmer. Likaså analyseras om Lärarförbundets strategier kan tänkas bidra till att vidmakthålla eller förändra den värdediskriminering som en kvinnodominerad yrkesgrupp riskerar att drabbas av.

Författare

Paula Berntsson

Opponent

Christine Roman, Örebro Universitet

Disputerat vid

GU – Göteborgs universitet

Disputationsdag

2007-01-26

Titel (se)

Lärarförbundet, förskollärare och statushöjande strategier. Ett könsperspektiv på professionalisering

Institution

Sociologiska institutionen

Forskningsmiljö

GU – Göteborgs universitet

Lärarförbundet, förskollärare och statushöjande strategier. Ett könsperspektiv på professionalisering

I denna avhandling studeras de professionaliseringsstrategier som Lärarförbundet driver för att uppvärdera förskollärares arbete och yrkeskunskaper. Såväl fackligt agerande i allmänhet som gängse professionaliseringsstrategier har kritiserats för att utgå från mannen som norm. Detta anses ha bidragit till att osynliggöra och undervärdera arbete och yrkeskunskaper som är mer specifika för kvinnodominerade yrkesgrupper. I avhandlingen studeras därför Lärarförbundets strategier utifrån ett könsperspektiv. Dels jämförs Lärarförbundets och den starkt kvinnodominerade förskollärarkårens uppfattningar om statushöjande strategier, dels analyseras om Lärarförbundets strategier bidrar till att vidmakthålla eller förändra den värdediskriminering som kvinnodominerade yrkesgruppers arbete och yrkeskunskaper riskerar att drabbas av. I avhandlingen analyseras också gängse professionaliseringsstrategier utifrån ett genusperspektiv.

Analyserna baseras på fackliga dokument, intervjuer med fackliga representanter, en enkätundersökning bland 265 förskollärare, förskollärares åsikter i insändare och artiklar, professionsforskning, feministisk forskning och arbetsvärderingsprojekt.

Resultatet visar att en majoritet av förskollärarna i enkätundersökningen anser att de flesta strategier som Lärarförbundet driver bidrar till att uppvärdera deras status. Samtidigt anser de att även faktorer som Lärarförbundet inte framhåller i sina strategier är viktiga för yrkets status. Det handlar om deras uppdrag att ge barn mer jämlika uppväxtvillkor, deras fostrande- och omsorgsarbete samt deras emotionella och sociala kompetenser. Dessa arbetsuppgifter och kompetenser är mer vanliga i kvinnodominerade yrkesgrupper och har ofta drabbats av värdediskrimiminering. När Lärarförbundet avstår från att framhålla dem kan det bidra till att denna värdediskriminering vidmakthålls. Samtidigt kan de strategier som Lärarförbundet driver bidra till att uppvärdera förskollärares arbete och yrkeskunskaper.

Det finns dock en risk för att de strategier som Lärarförbundet driver kan skapa statusskillnader inom förskollärarkåren. Regressionsanalyser visar att de förskollärare som arbetar i förskoleklass har högre benägenhet att dela fackets uppfattningar om statushöjande strategier än de som arbetar i förskola. Detta kan tänkas medföra att de som arbetar i förskoleklass i högre grad agerar i enlighet med de fackliga strategierna och att de därmed får större effekt för dem. Det kan också vara så att de fackliga strategierna lämpar sig bättre för det arbete som utförs i förskoleklassen.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer & boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev