Health, Experienced Support and School Performance among Children in Out-of-home care
Barn i samhällsvård har sämre psykisk hälsa och sämre förutsättningar för skolresultat än icke samhällsvårdade jämnåriga. Det visar Rikard Tordön i sin avhandling.
Rikard Tordön
Adjunct Professor Gunilla Sydsjö, Linköpings universitet Professor emeritus Carl Göran Svedin, Linköpings universitet
Associate Professor, Martin Bergström, Lunds universitet
Linköpings universitet
2020-06-05
Health, Experienced Support and School Performance among Children in Out-of-home care
Abstrakt
Barn i social heldygnsvård har som grupp högre risker för att utveckla sämre hälsa och skolresultat, vara mer utsatta för övergrepp samt ha sämre långtidsutsikter relaterat till arbetsmarknad, socioekonomisk status, drogberoende och kriminalitet. Forskning om barn i social heldygnsvård är ofta fragmenterad och effekter av olika interventioner är sparsamt utvärderade.
Syftet med avhandlingen var att utforska hälsa, stöd, övergrepp och förutsättningar för skola för barn i social heldygnsvård, samt att bedöma hur förutsättningar för skolprestation förändras genom en intervention som inriktas mot skolresultat för barn i familjehem.
Artikel I jämförde samhällsvårdade studenter i tredje året på gymnasiet med icke samhällsvårdade jämnåriga studenter. 5 839 elever besvarade en nationell enkät. Resultatet visade att risker för övergrepp och sämre psykisk hälsa var mer frekvent för ungdomar i samhällsvård. Dessutom var andelen som berättar om övergrepp lägre bland de samhällsvårdade ungdomarna, i synnerhet till polis och socialtjänst.
Artikel II jämförde samhällsvårdade elever med jämnåriga som bor med föräldrar, genom att analysera svaren från fyra på varandra följande års enkäter i ett regionalt urval som omfattade 23 798 elever från grundskolans åttonde och gymnasieskolans andra år. Svaren från de 311 eleverna i samhällsvård visade sämre utfall än icke samhällsvårdade i upplevd tillfredsställelse med socialt liv och relationer, tillit till andra personer i olika relationer, erfarenhet av nätövergrepp, samt upplevd säkerhet såväl i skolan som i hemmet, även i jämförelse med en undergrupp av studenter som bor med bara en förälder.
Artikel III analyserade test- och formulärdata av intelligens, adaptivt beteende, matematik, läsfärdigheter och psykosocialt mående av 856 barn i familjehem. Resultaten visade sämre förutsättningar för skolprestation mellan 0.5 och 1.0 standardavvikelser under åldersstandardiserade normer. I analysen från olika domäner av intelligens, visade arbetsminne de lägsta resultaten, medan perceptuell funktion visade sig ligga nära medelvärdet från normeringsstudier. Pojkar hade generellt lägre poäng än flickor, förutom i matematik. Artikel IV undersökte effekter av en skolbaserad intervention, från ett antal elever från Skolfam kohorten. Resultaten visade förbättrade färdigheter i högre exekutiva funktioner som läsförståelse, meningskedjor, matematik, samt intelligens efter intervention. För mindre komplexa kognitiva funktioner, affektiv funktion eller psykosomatiska symptom noterades inga förändringar, med undantag för lägre hyperaktivitet.
Slutsatserna från dessa studier bekräftar bilden av att barn i samhällsvård har sämre psykisk hälsa, är mindre tillfreds med sitt sociala liv, har mer erfarenheter av övergrepp såväl på nätet som i verkliga livet och har sämre förutsättningar för skolresultat än sina icke samhällsvårdade jämnåriga. Ett viktigt bidrag är att interventionen Skolfam till del kan stärka förutsättningar för bättre skolprestation. Fortsatta studier av longitudinella risker, med möjlighet att identifiera specifika skyddsfaktorer, modeller för att utveckla skolrelaterade kompetenser och sätt att ytterligare stödja barn i samhällsvård behövs.