Förutsättningar för elevers textskapande: En studie om digitala resurser, multimodalitet och elevers handlingsmöjligheter
Helene Dahlström har undersökt elevers textskapande i syfte att öka förståelsen för digitala resursers betydelse för mellanstadieelevers meningsskapande när de skapar text i skolan.
Helene Dahlström
Lena Boström, Mittuniversitetet Ulla Damber, Mittuniversitetet
Professor Per-Olof Erixon, Umeå Universitet
Mittuniversitetet
2020-03-20
Förutsättningar för elevers textskapande: En studie om digitala resurser, multimodalitet och elevers handlingsmöjligheter
Institutionen för utbildningsvetenskap
Förutsättningar för elevers textskapande: En studie om digitala resurser, multimodalitet och elevers handlingsmöjligheter
Det moderna samhället kännetecknas av förändring. Människans sätt att kommunicera har förändrats på många sätt på grund av samhällets sociala, språkliga, kulturella och textuella mångfald. Digitaliseringen av samhället har bidragit avsevärt till förändrade förutsättningar för kommunikation och representation. Med tanke på dessa nya förutsättningar är det viktigt att öka kunskapen om hur digitala resurser formar möjligheter för elevers textskapande i skolan.
Syftet med denna avhandling är att genom att beskriva och analysera elevers textskapande, öka förståelsen för digitala resursers betydelse för mellanstadieelevers meningsskapande när de skapar text i skolan.
De huvudsakliga konklusionerna utifrån avhandlingens resultat är att digitala resurser har betydelse för elevers meningsskapande när de skapar text i skolan. Digitala resurser får betydelse avseende: hur elever skapar text, texters form och innehåll, kritisk reflektion om text, kopplingar mellan hem- och skol-aktiviteter, elevers agens och elevers villkor för självständigt deltagande i skol-aktiviteter. Vidare har avhandlingens resultat visat att elever skapar text mycket utifrån tidigare erfarenheter och preferenser av textskapande. Barn och unga engagerar sig i populärkulturella texter på sin fritid, vilket återspeglas i deras textskapande i skolan. Eftersom de populärkulturella texterna på så vis följer med in i klassrummen öppnar sig möjligheter att tillsammans med elever föra diskussioner och kritiska reflektioner om de texter de möter och de texter de skapar.
Därför föreslås att lärare använder elevers inspiration från den kultur de finner meningsfull i skolans textskapande aktiviteter. En undervisning som anknyter till elevers erfarenheter på ett strukturerat och genomtänkt sätt har potential att utveckla elevers analytiska förmåga och samtidigt möjliggöra att eleverna kan använda sina kunskaper från sina egna livsvärldar på ett kreativt sätt.
Abstract in English