Föräldraskap och klimatoro – betydelsen av omsorg
Sara Ekholm har undersökt relationerna mellan föräldraskap, omsorgspraktik och oro för klimatförändringarnas konsekvenser samt hur det relaterar till praktisk handling.
Sara Ekholm
Professor Anna Olofsson, Mittuniversitetet Susanna Öhman, Mittuniversitetet
Docent Maria Ojala, Örebro universitet
Mittuniversitetet
2023-06-09
Föräldraskap och klimatoro – betydelsen av omsorg
Föräldraskap och klimatoro – betydelsen av omsorg
Det övergripande syftet med avhandlingen är att studera relationerna mellan föräldraskap, omsorgspraktik och oro för klimatförändringarnas konsekvenser samt hur det relaterar till praktisk handling. Utgångspunkten är att omsorgspraktik hänger samman med oro för den som omsorgen riktar sig till och att individens omgivande sociala kontext påverkar hennes upplevelser och oro för risker.
Teoretiskt kombineras sociologiska och socialpsykologiska teorier och tidigare forskning från flera forskningsfält, nämligen forskning om oro, omsorg och omsorgsregimer, föräldraskap och om människors upplevelser av risker. Metodologiskt kombineras kvantitativa enkätstudier med kvalitativa intervjuer, och datamaterialet representerar regional, nationell och internationell nivå.
Resultaten från delstudierna visar bland annat att föräldraskap har betydelse för oro för klimatförändringarna och fäders klimatoro är större än oron bland män som inte är fäder. Vidare definieras, vidareutvecklas och undersöks begreppet omsorgsoro i avhandlingen och resultaten visar att omsorgsoro inte enbart hänger samman med upplevelser av klimatrisker utan även hur människor agerar i relation till klimatrisker och deras vilja att begränsa sin klimatpåverkan.