Hoppa till sidinnehåll
Tvåspråkighet

Bilingual Language Switching and Executive Functions

Publicerad:2017-12-12
Uppdaterad:2018-02-15

Jussi Jylkkä visar att tvåspråkighet inte är associerad med fördelar i kognitiv kontroll. Tidigare forskning har antytt att tvåspråkiga presterar bättre på komplexa uppgifter som kräver kognitiv kontroll.

Författare

Jussi Jylkkä

Handledare

Minna Lehtonen, Helsingfors universitet Matti Laine, Åbo Akademi

Opponent

Professor Kenneth Paap, San Francisco State University

Disputerat vid

Åbo Akademi

Disputationsdag

2017-12-15

Titel (eng)

Bilingual Language Switching and Executive Functions

Abstrakt

Denna doktorsavhandling visar att tvåspråkighet inte är associerad med fördelar i kognitiv kontroll. Tidigare forskning har antytt att tvåspråkiga presterar bättre på komplexa uppgifter som kräver kognitiv kontroll (s.k. exekutiva funktioner). Detta har lett till hypotesen om det exekutiva försprånget hos tvåspråkiga (EFT). Försprånget antas uppstå som en följd av den kontinuerliga träningen som tvåspråkiga individer får genom språkbyten eller inhiberingen av det språk som inte används för tillfället. Nya metaanalyser har dock ifrågasatt denna hypotes.

I sin doktorsavhandling har Jylkkä forskat i de antaganden som ligger bakom EFT och deras samstämmighet med experimentell evidens. EFT antar att språkbytena engagerar exekutiva funktioner, och att exekutiva funktioner kan tränas genom att belasta dem.

Jylkkä presenterar fyra studier där han undersökt sambandet mellan språkbytena och exekutiva funktioner hos tvåspråkiga. Här testades ifall större antal vardagliga språkbyten är relaterade till bättre exekutiva testprestationer, och ifall nivån av exekutiva förmågor predicerar flexibiliteten av språkbyten i datoriserade test i laboratoriet.

EFT och dess bakomliggande antaganden fick inte stöd här. Förekomsten av vardagliga språkbyten var inte relaterad till nivån av exekutiva funktioner och det fanns inga konsistenta samband mellan flexibiliteten av språkbytena i laboratoriet och prestationer på exekutiva test. Dessa fynd tyder på att språkbytena inte fungerar som en exekutiv träningsform och att språkbyten inte engagerar exekutiva mekanismer. Resultaten indikerar att språkbytena bygger på specifika kognitiva mekanismer inom språksystemet. Grundantagandena i EFT verkar således inte stämma, vilket kan förklara varför det inte finns konsistent evidens för EFT.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer & boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev