Being and Becoming a Bilingual Preschooler: A Co-Operative Action Approach to Bilingual Early Childhood Education and Care
Vilka möjligheter till tvåspråkigt lärande skapas genom lärares verbala och förkroppsligade instruktioner samt barns deltagande i vardagliga uppgifter? Det är en av frågorna som Olga Anatoli Smith undersöker i sin avhandling.
Olga Anatoli Smith
Professor Asta Cekaitė, Linköpings universitet Professor Amanda Bateman, Birmingham City University
Professor Amy Kyratzis, University of California
Linköpings universite
2025-01-25
Abstrakt
Denna sammanläggningsavhandling handlar om barns deltagande och möjligheter till tvåspråkigt lärande i en svensk-engelska förskola. Teoretiskt bygger avhandlingen på ett perspektiv på samskapande i utveckling av tvåspråkighet och tillämpar multimodal konversationsanalys. Data består av 80 timmar videoetnografiska inspelningar av vardagliga aktiviteter som äger rum i en tvåspråkig förskola i Sverige. Avhandlingen syftar till att undersöka hur barns delaktighet och inflytande manifesterar sig i en tvåspråkig förskola, och hur vardagliga institutionella interaktioner i förskolan bidrar till barns tvåspråkiga lärande. Avhandlingen består av tre separata empiriska delstudier som utgår från följande specifika forskningsfrågor: Hur initierar barn interaktioner med lärare och hur uppmärksammas och bemöts sådana initiativ av lärare och andra barn? Hur leder vardagliga aktiviteter till att utforska ordets betydelse på två språk och hur är ordförrådsfokuserade sekvenser organiserade i den tvåspråkiga förskolemiljön? Vilka möjligheter till tvåspråkigt lärande skapas genom lärares verbala och förkroppsligade instruktioner samt barns deltagande i vardagliga uppgifter? De empiriska delstudierna presenterar följande resultat: möjligheter till tvåspråkig undervisning och lärande fördelas genom vardagliga, omsorgsinriktade aktiviteter; barns tvåspråkighet är observerbar i deras dagliga interaktioner med olika samtalspartners samt i relation till förskolans språkpolicy. Studierna visar (i) hur barn genom sina sätt att inleda samtal med lärare möjliggjorde att de kunde utveckla sina tvåspråkiga och interaktionella färdigheter; (ii) hur barn och lärare genom samarbete upptäckte tvåspråkiga betydelser i flerpartssamtal; och (iii) hur lärare modellerade språkanvändning när de vägledde barn i att utföra praktiska uppgifter och hur barns förkroppsligade handlingar visade deras förståelse för tvåspråkiga instruktioner. Avhandlingen bidrar till forskning om barns deltagande i den tvåspråkiga institutionella miljön genom att synliggöra hur barn och lärare använder multimodala semiotiska resurser i dialogiska interaktioner, och hur dessa interaktioner skapar möjligheter för barns språkinlärning. Med fokus på lärar- och barnsamverkan belyser denna avhandling barns delaktighet och handlingsfrihet genom samskapande aktiviteter.