Aspects of the Aetiology of Mental Health Problems among University Students
Prokrastinering, sexuella trakasserier och sexuellt våld är en stor orsak till den ökade psykisk ohälsan hos universitetsstudenter. Det visar Fred Johansson i sin avhandling.
Fred Johansson
Professor Eva Skillgate, Sophiahemmet Högskola. Docent Klara Edlund, Karolinska Institutet. Tobias Sundberg, Sophiahemmet Högskola Professor Pierre Côté Ontario Tech University
Professor Børge Sivertsen, Norwegian Institute of Public Health
Sophiahemmet Högskola
2024-02-09
Abstrakt
Ur den populärvetenskapliga sammanfattningen:
Psykisk ohälsa är en av de vanligaste formerna av funktionsnedsättande ohälsa bland unga vuxna. Den självrapporterade förekomsten av psykisk ohälsa har ökat dramatiskt de senaste decennierna, inte minst hos universitetsstudenter. Uppemot en femtedel av alla studenter uppskattas årligen uppfylla kriterierna för en psykiatrisk diagnos, men få av dessa får vård. Förutom det lidande som är förknippat med psykisk ohälsa så är dessa problem också kopplade till sämre studieresultat och sämre framtida arbetsprestation.
Vad som ligger bakom utvecklandet av psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd är långt ifrån klarlagt, men det antas finnas av en mängd olika orsaker. Allt från genetiska till psykologiska och sociala faktorer har visats kopplade till risken att utveckla psykisk ohälsa. Tillsammans utgör dessa faktorer ett komplext etiologiskt nätverk av möjliga orsaker. Komplexiteten och den stora mängden möjliga orsaker leder till utmaningar i försöken att förstå etiologin bakom psykisk ohälsa.
I den här avhandlingen tar jag avstamp i moderna ramverk för kausal inferens för att resonera kring möjliga orsaker till psykisk ohälsa hos studenter. Sökandet efter orsaker till de höga, och till synes ökande, nivåerna av psykisk ohälsa hos studenter ses i den här avhandlingen i ljuset av förändringar i studenters beteenden och miljö under de senaste decennierna.
Avhandlingen bygger på kohorten Sustainable University Life, som mellan 2019 och 2021 följde över 4000 universitetsstudenter med webenkäter var tredje månad under ett år, i syfte att identifiera faktorer av betydelse för psykisk och muskuloskeletal hälsa.