Elevhälsa
Elevhälsa

Här samlar vi nyheter och forskning om elevhälsa.
Mest läst senaste månaden
Förbättrat stöd i skolan
De samlade förslag som utredningen lämnar i detta betänkande syftar till att förtydliga bestämmelser om stöd och särskilt stöd, undanröja hinder för ett tidigt och snabbt stöd, göra det mer flexibelt samt minska de administrativa uppgifter som tar av lärares tid till undervisning. (pdf)
Utredningen om elevhälsan – alla säger nej
Skolministern vill att pedagogiken ska brytas ut så att elevhälsoteamen får ett rent vårduppdrag. Skarpa varningar om konsekvenserna har framförts till utredaren.
Sovmorgon för eleverna ska förbättra hälsa och betyg
Högstadieeleverna på Kronängsskolan i Vaxholm har haft sovmorgon varje dag sedan i höstas. Både elever och personal ser positiva effekter av att börja en timme senare.
Konferenser
Annons

Religionskunskap
Stockholm
Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i religionskunskap! Delta på plats i Stockholm 25…
Konferenser
Läs mer
Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Forskningsnyheter
Läs flerKan hjernevennlige skoler senke barns stressnivå?
Barn stresser og utagerer mer enn før, og sitter for mye i ro foran skjerm. Hvordan kan vi lage en skolehverdag med mindre stress som samtidig skaper rom for barn i balanse, trivsel og læring?
Juridification and judgement calls: Swedish schoolteachers’ reflections on dealing with bullying, harassment, and degrading treatment
While teachers are obliged to report and investigate incidents of bullying, harassment, and degrading treatment in Swedish schools, research suggests that they sometimes struggle to decide which incidents to report. In this study, we investigate Swedish schoolteachers’ reflections on dealing with bullying, harassment, and degrading treatment, and on balancing their pedagogical work with juridical demands…
Digitala kurser
Annons

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan
Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation…
Sprickor i systemet
Professionellas erfarenheter av stöd till barnutsatta för sexuella övergrepp online. (pdf)
Forskningsrapport: Barn som utsatts för övergrepp online får otillräckligt stöd
En ny rapport som har tagits fram vid Marie Cederschiöld högskola på uppdrag av World Childhood Foundation belyser hur sexuella övergrepp online bemöts och hanteras annorlunda än fysiska övergrepp mot barn. Rapporten visar på brister i samhällets skyddsnät.
”Vi har ett stort behov av forskning som ger konkreta lösningar som gör skillnad för barnen”
När det kommer till att kartlägga hur utbrett problemet med våld mot barn är i Sverige är forskningen omfattande, men det har länge saknats kunskap om vilka insatser som hjälper våldsutsatta barn på lång sikt. Maria Eriksson, professor i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola, berättar i en intervju med Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och…
Social samhörighet spelar en viktig roll för ungas psykiska hälsa
Social samhörighet är en avgörande faktor för ungas psykiska hälsa, särskilt under tonåren och den tidiga vuxenåldern – livsskeden som präglas av betydande sociala förändringar. En ny avhandling från Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet utforskar det komplexa sambandet mellan social samhörighet och psykisk ohälsa bland unga.
”Skolan borde lära barn att hantera känslor”
Barn behöver strukturerad träning i skolan för att lära sig sociala och känslomässiga färdigheter. Det skulle göra dem bättre rustade för livets påfrestningar, anser Noam Ringer, skolpsykolog och lektor i specialpedagogik.
Forskarintervjuer

Otydlig styrning av skolans hälsofrämjande arbete
Otydlighet i både styrdokument och ledarskap försvårar skolans hälsofrämjande arbete, visar Hadil Elsayeds forskning. ”Något som är anmärkningsvärt är att de som arbetar inom elevhälsan har två olika chefer, en rektor på skolan och en annan chef på kommunen”, säger Hadil Elsayed.

Forskning och utveckling kategorier
Lika barn träna bäst
Barns träning bör anpassas till deras biologiska ålder eftersom puberteten spelar en stor roll för barnens respons på träning. Det visar Daniel Janssons avhandling om fysisk förmåga och funktion hos barn.

Unga i avflyttningsort ser positivt på högre utbildning
Trots låg utbildningsnivå och avflyttning ser unga i en före detta bruksort positivt på högskolestudier, visar Anna Bennich Björkman i sin avhandling.

Så upplever unga existentiell ensamhet och ledsenhet
Tide Garnow har forskat om existentiell ensamhet och ledsenhet under ungdomstiden. Det överraskade henne att ungdomarna i studien hade ett så uppdämt behov av att prata om den här typen av frågor. ”Flera av dem beskrev att de aldrig hade pratat med någon om det tidigare.”

Forskning och utveckling kategorier
Svensk-pakistanier utsatta för rasism i skolan
Andra generationens pakistanier i Sverige har upplevt såväl rasism som diskriminering – även under sin skolgång. Det visar Uzma Kazis avhandling.

Forskning och utveckling kategorier
Migrationsbakgrund ökar risken för mobbning
Pojkar med migrationsbakgrund var mest utsatta för olika former av mobbning och kände minst skoltillhörighet – både i Finland och Turkiet. Det visar Isla Varpulas avhandling om hur kamrataggression, sexuella trakasserier och skoltillhörighet samvarierar med elevernas migrationsbakgrund och kön.

Elever får själva hantera religionsfrågor i ämnet idrott och hälsa
Klädseln kan ställa till det för muslimska flickor i idrottsundervisningen, problem som de oftast lämnas ensamma att lösa. Det visar Kalle Janssons avhandling om vilken betydelse religion, etnicitet och kön kan få i ämnet idrott och hälsa.

Rörelsepauser gynnar lärandet
Korta rörelsepauser under lektionstid tycks gynna lärandet. Det visar Karin Kjellenberg som forskat om sambandet mellan fysisk rörelse, skärmtid och hjärnhälsa hos högstadieelever.
Skolporten jobb
Se alla jobb
Stockholm stad, Stockholms län
Idag
Förstelärare i NO och matematik åk 7-9, Rinkebyskolan
Läs mer på Skolporten jobb
Stockholm stad, Stockholms län
Idag
Biträdande rektor åk 7-9 till Observatorielundens skola
Läs mer på Skolporten jobb
Malmö stad, Skåne län
3 timmar
Biträdande rektor till Malmö Neptunigymnasium
Läs mer på Skolporten jobb
Stockholm stad, Stockholms län
1 dag
Specialpedagog till Skarpnäcks skola
Läs mer på Skolporten jobb
Stockholm stad, Stockholms län
3 dagar
Vik. Speciallärare till Elinsborgsskolan
Läs mer på Skolporten jobbFler nyheter
Läs flerSkolsköterska frias från sexuella övergrepp mot elever
Enligt åklagaren uppmanade skolsköterskan en grupp mellanstadieelever att suga på en dildo. Kvinnan, som åtalades för flera fall av sexuellt övergrepp mot barn, förlorade sin tjänst. Nu meddelar Hälsingslands tingsrätt att kvinnan frikänns från samtliga åtalspunkter.
Konferenser
Annons

Historia
Stockholm
Skolportens fortbildning för dig som undervisar i historia! Delta på plats i Stockholm 24 september eller…
Forskare: ”Unga vill att vuxna frågar hur de mår”
Barns psykiska hälsa är fortsatt ett hett ämne. Men vad säger de unga själva om hur de mår? En studie från Göteborgs universitet har undersökt just det – med 15 års mellanrum.
Minska inte elevhälsan – utöka med vägledare!
Samtliga professioner som ingår i dagens elevhälsoteam är kritiska till regeringens plan att ta bort specialpedagoger från elevhälsan. Men det finns ytterligare en yrkesgrupp som borde få en värdefull EHT-roll: studie- och yrkesvägledarna.
Stoppa förslaget – rädda sexualundervisningen
Läroplansutredningen vill stryka sexualundervisningen ur skolans mål och uppdrag i läroplanen. När sexuellt våld och hedersrelaterat förtryck är stora samhällsproblem borde vi stärka sexualundervisningen – inte försvaga den. Regeringen måste stoppa förslaget, skriver 15 debattörer.
Föräldrar till barn på skola i Hallsberg: Våra barn uppmanades att söka på porr
Porr, bilder på kön och namnet på en kvinnlig porrskådis är några av de sökningar som fem barn misstänks ha blivit tillsagda av en anställd att söka på i sina skol-ipads. ”Mitt barn känner skuld, skam och är rädd för den anställda”, säger en mamma till SVT.
Allt fler kränkningar anmäls på Östersunds skolor
För tredje året i rad så ökar antalet anmälda kränkningar mot och mellan elever i grundskolan i Östersunds kommun. Det visar en ny rapport.
Lång tid framför skärm kan öka risk för depression
Ju mer skärmtid, desto sämre sömn. Och det kan leda till depression, särskilt bland flickor. Det visar en studie vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention.
”Resurser bör användas mer klokt”
Vi ifrågasätter att elevhälsans nuvarande uppdrag och arbetssätt är det bästa sättet att stötta elever. Det skriver debattörer i en slutreplik.
Skolledarkvarten – Elevinflytande på riktigt
I detta avsnitt gästas Skolledarkvarten av Sveriges Elevkårers ordförande Jonatan Lamy. Samtalet kretsar kring vad skolledare kan göra för att stärka elevinflytandet – inte bara som ett krav i skollagen, utan som en levande del av skolans kultur. (webb-tv)