Elevhälsa
Elevhälsa
Här samlar vi nyheter och forskning om elevhälsa.
Mest läst senaste månaden
Nyhetskategorier
”Problemen började inte med rektor Linnea”
Matan Abdullahi beskriver hur mycket Husbygårdsskolan har förändrats sedan rektor Elisabeth Österman tillträdde.
Nyhetskategorier
Replik: ”Tvång är ingen bot mot skolångest”
Föräldrar som vänt ut och in på sig själva ska inte behöva läsa att de förstör sina barns framtid. Det är att sparka på dem som redan ligger, skriver psykologen Annika Laestadius i en replik.
Nyhetskategorier
Tidiga insatser viktiga för att förebygga frånvaro
Systematiskt, främjande och förebyggande – det är några av ledorden för Mellersta Förstadsskolans arbete med närvarostegen; en rad strukturerade insatser som sätts in för elever med skolfrånvaro.
Konferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.
Forskningsnyheter
Läs flerForskning och utveckling kategorier
Familjens inkomst påverkar betyg i idrott
Barn från välbärgade och högutbildade familjer får bättre betyg i idrott – och klyftorna ökar. Det visar en avhandling som också slår hål på myten att killar presterar bättre i idrott än tjejer.
Forskning och utveckling kategorier
Världsunik nätbehandling ska hjälpa traumatiserade barn
En ny internetbehandling ska hjälpa traumatiserade barn. Det kan bland annat handla om barn som upplevt krig men även våld i familjen, sexuella övergrepp eller skjutningar.
Forskning och utveckling kategorier
Barnfetma kopplas till sämre ekonomi
Efter pandemin har övervikt och fetma minskat bland barn i Sverige, men fortfarande finns skillnader. Fler barn med övervikt finns i regioner med många ensamstående föräldrar, låg utbildningsnivå och sämre inkomst.
Forskning och utveckling kategorier
Växande klassklyftor på gympan: ”Lärarna behöver mer stöd”
Familjebakgrunden är viktigare i dag för att lyckas i idrotten i skolan, visar en studie från Malmö universitet. I den framkommer det att barn från välbärgade familjer får bättre betyg i idrott och hälsa. Men det är framförallt en elevgrupp som sticker ut.
Forskning och utveckling kategorier
Hotfull teknik i barnböcker
Ny teknik, som sociala medier, blir alltmer självklara inslag i barn- och ungdomsböcker. Men i böckerna framställs tekniken ofta som farlig.– Det är påtagligt att det finns en negativ bild av tekniken, säger forskaren Jakob Olsson vid Karlstads universitet.
Forskning och utveckling kategorier
Stability and change in associations between social responsibility goals, achievement, and psychosomatic problems
This study investigates the long-term associations between students’ social responsibility goals, academic achievements, and psychosomatic problems and gender differences in these associations.
Forskning och utveckling kategorier
The development of exhaustion, cynicism, and inadequacy in general upper secondary education: perceived and received support, student engagement, and gender as predictors
This study contributes to understanding the long-term development of burnout dimensions across students in general upper secondary education and of support, engagement, and gender as factors that contribute to this development.
Forskarintervjuer
Forskning och utveckling kategorier
Många känslor involverade i lärande
Studenterna i Claes Dahlqvists forskning uttryckte inte mindre än 70 olika känslor i samband med deras examensarbete. De vanligaste känslorna var oro och ångest inför att examineras, visar avhandlingen.
Forskning och utveckling kategorier
Elevers stress kan mätas med hjälp av AI
Elevernas stressnivåer höjdes när läraktiviteten övergick till en annan och de skulle byta arbetsuppgift under lektionen. Det visar Fabian Gunnars i sin avhandling där han mätt elevers reaktioner med hjälp av smarta band och artificiell intelligens.
Forskning och utveckling kategorier
Ökad risk för orosanmälan för fattiga barn och barn till ensamstående
Det finns en ökad risk för barn som lever i fattigdom eller med en ensamstående förälder att bli orosanmälda. Detta samtidigt som många barn som själva anser sig vara allvarligt utsatta missas, visar Torbjörn Kalins avhandling.
Forskning och utveckling kategorier
Elever önskar vuxna förebilder i samtal om kontroversiella frågor
Elever räds inte kontroversiella frågor, men efterlyser lyhörda vuxna som kan bidra med andra förklaringsmodeller. Det visar Karin Årman i sin avhandling.
Fördjupad förståelse för åskådare kan förebygga mobbning
Det krävs många olika åtgärder för att motverka mobbning i skolan, visar en avhandling av Nathaniel Oliver Iotti. Bland annat är en uppfostran där föräldrarna uppmuntrar och stödjer barnen att själva reflektera och ta ställning, förbunden med de motivationsprofiler som fick åskådare att försvara den mobbade.
Forskning och utveckling kategorier
Brist på resurser normaliserar våld på fritidshemmet
Med bristande resurser riskerar våld bland barnen att normaliseras i fritidshemmet. Det visar Anna-Lena Borg i sin avhandling.
Forskning och utveckling kategorier
Omskurna tjejer tar inte på sig offerroll
Det finns ett stort engagemang bland skolsköterskor att stötta invandrade tjejer som utsatts för kvinnlig omskärelse. Det visar Camilla Palm i sin avhandling.
Forskning och utveckling kategorier
Vanligt med sexuella trakasserier mellan elever i mellanstadiet
Nära hälften av eleverna i årskurs 4 har någon gång utsatts för sexuella trakasserier under skolåret. Det visar Andrea Valiks avhandling.
Skolporten jobb
Se alla jobbStockholm stad, Stockholms län3 dagar
Förstelärare inriktning matematik, teknik och NO
Läs mer på Skolporten jobbStockholm stad, Stockholms län5 dagar
Specialpedagog till Skarpatorpsskolan
Läs mer på Skolporten jobbStockholm stad, Stockholms län5 dagar
Förstelärare till anpassad grundskola
Läs mer på Skolporten jobbFler nyheter
Läs flerNyhetskategorier
Moderaternas kritik mot satsning för hemmasittare: ”Blir ett lotteri”
Fler stadsdelar borde få mer stöd för att hjälpa barn med problematisk skolfrånvaro tillbaka till skolan. Moderaten Andrea Hedin, vice ordförande i utbildningsnämnden, tycker att Socialdemokraternas skolpolitik är ett lotteri.
Fråværsgrensa avklart: Elevane får rett til eigenmelding
Regjeringa vidarefører fråværsgrensa, men elevane kan vere sjuke utan sjukmelding. Elevorganisasjonen hadde håpa på meir.
Nyhetskategorier
Skolministern om höga frånvaron: ”Väldigt allvarligt”
Frånvaron i skolan är fortsatt hög även om den har minskat sen pandemin. Nya siffrorna från skolverket visar att 47 000 elever var borta mer än en månad under förra höstterminen och en tredjedel av dem hade mer frånvaro än närvaro. ”Det är väldigt, väldigt allvarligt” säger skolministern om frånvaron.
Nyhetskategorier
Falske nøgenbilleder af klassekammerater udløser protester på amerikansk skole
Amerikansk elev smidt ud for at lave falsk porno med klassekammeraters ansigter.
Nyhetskategorier
Kalix tvingas till åtgärder – efter kritiserade skolmetoden
Debatten om fasthållningen av barn på skolor i Kalix blossade upp ordentligt hösten 2023. Nu över ett år senare bedömer Barn- och elevombudet att kommunen ska vidta åtgärder för sitt agerande.
Nyhetskategorier
Drygt 16 000 elever missade halva höstterminen: ”Oroande”
Nya frånvarosiffror från Skolverket visar att omkring fyra procent av eleverna i grundskolan och förskoleklass var borta mer än fem veckor under förra höstterminen. Det motsvarar 47 000 elever. Drygt 16 000 elever var borta mer än halva höstterminen.
Nyhetskategorier
Stärk arbetet mot hedersrelaterat förtryck
Issis Melin, samordnare för CMHV, Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck Västmanland, leder Skolportens digitala kurs Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan. I den här kursen får du lära dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation.
Nyhetskategorier
Barn kränks på konton där skolans snyggaste, fulaste och porrstjärnor rankas
”Skolans snyggaste, fulaste eller porrstjärna”. Trenden där skolbarn kränks och rankas efter bilder i skolkataloger har exploderat i sociala medier. Och den är en av många. ”Det finns barn som får för mycket, och till och med tar livet av sig. Det är den hårda sanningen”, säger socialpedagogen Johanna Andersson.
Nyhetskategorier
Inspektionspodden: Diskriminering och kränkningar i skolan
Hur vanligt är det med diskriminering och kränkningar i skolan, och vad ska man göra om man blir utsatt för det? Medverkande: Mårten Petersson, Barn- och elevombudet (BEO), Caroline Larsson, Diskrimineringsombudsmannen (DO), Jonatan Lamy, Sveriges elevkårer, Agnes Gidlund, Skolinspektionen. (webbradio)
Skolportens magasin
Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.