Hoppa till sidinnehåll
Kompetensutveckling och fortbildning

Experten: Så synar du nya trender i skolan

Publicerad: 2024-02-15

Källa: Ämnesläraren

Vilka pedagogiska trender bör lärare vara sunt misstänksamma mot? Forskaren Anita Norlund varnar för en tydlig trend på senare år. ”Absurt mycket fortbildning handlar om vad som händer inne i elevernas hjärnor och om neuropsykiatriska svagheter”.

Det här är Skolporten

Skolporten AB är ett politiskt, religiöst och fackligt obundet företag. Verksamhetens kärna är omvärldsbevakning och fortbildning riktad till de verksamma i skolan.

Omvärldsbevakning
Vi bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer och myndigheter. Varje vardag publicerar vi de viktigaste skolnyheterna på vår webb samt sammanfattar dem i kostnadsfria nyhetsbrev. Vi bevakar även vetenskapliga artiklar och tidskrifter. Varje år intervjuar vi över 100 forskare som disputerar inom områden som är relevanta för förskola/skola. Du kan läsa våra forskningsintervjuer här.

Forskningsmagasin
Skolportens magasin lyfter fram och fördjupar sig i aktuell forskning med det övergripande syftet att stärka skolans vetenskapliga grund. Vår målsättning är att magasinet ska fungera som en inspirationskälla och bidra till att stärka förskolans och skolans utvecklingsarbete. Läs mer om Skolportens magasin här.

Fortbildning
Vi anordnar fortbildning för skolans lärare och ledare, både på distans och på plats. Ambitionen är att möta de behov som lärare och skolledare har i sin yrkesvardag genom att erbjuda konferenser och digitala kurser om aktuella skolfrågor.

Skolporten jobb
Vår jobbplattform är en mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare. Aktuella tjänster utannonseras och arbetsgivare ges möjlighet att presentera sig. Sök lediga tjänster här.

Skolportens vision är att göra skillnad för de ungas lärande

Dela via: 

Relaterade artiklar

Forskningsutblick: Lärares relationskompetens – uppfattningar hos lärare och elever med och utan adhd och ASD

5 februari
Studien undersökte om en utbildningsinsats för lärare kunde förbättra relationerna mellan lärare och elever, med eller utan adhd och, eller autism. Totalt deltog 33 lärare och 232 elever i åldrarna 10 till 16 år från två skolor. Av de 232 eleverna hade 35 adhd och, eller autism.
Forskning och utveckling kategorier

Att börja på förskola – hur går introduktionen egentligen till?

2023-03-10
När barnen för första gången ska lämna hemmiljön och skolas in på förskola är introduktionen mycket viktig. Detta betonas i förskolans läroplan men där står inget om vad en god introduktion är eller hur den bör gå till. Nu har forskare gjort en stor undersökning med förskolepersonal och har därmed fått en god bild över…
Forskning och utveckling kategorier

Forskningsutblick: Elevers delaktighet under läslektioner i anpassad grundskola

5 februari
En studie av högstadieelever i anpassad grundskola visar att eleverna upplever hög delaktighet under läslektioner, men att stödet från vuxna i klassrummet ibland kan begränsa interaktionen mellan eleverna. Genom att använda SPSMs delaktighetsmodell har forskaren analyserat sex läslektioner, där trygghet och individanpassat stöd framhölls som viktiga framgångsfaktorer.

Blivande lärares kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Olika perspektiv på vägar till ökad likvärdighet i skola och förskola

2024-01-23
I en studie från Linköpings universitet har forskarna granskat hur Utbildningsdepartementets förslag på revidering av examensmålet om specialpedagogik togs emot av högskolor och universitet.
Nyhetskategorier

Hon synar slöjden i sömmarna

2024-05-17
Det råder brist på slöjdlärare, trots att ämnet rymmer så stora möjligheter med både praktisk problemlösning och konstnärlighet. Synd, tycker Hanna Skarelius som delar sin tid mellan forskning och undervisning: ”Man kommer nära elevernas idéprocess i slöjden. Det är jättespännande!”

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på Skolportens nyhetsbrev!

Vi ger ut kostnadsfria nyhetsbrev dagligen, veckovis och månadsvis. Breven sammanfattar nyheter och forskning inom olika områden.