Hoppa till sidinnehåll
Demokrati

”Demokratiska värderingar i klassrummet främjar demokratilärandet”

Publicerad: 2024-05-30

Källa: Lärare och forskning

Skolans undervisning om demokrati och demokratiska värderingar kan främja ett demokratiskt samhälle med exempelvis ökat valdeltagande. Men det är inte självklart att mer utbildning generellt leder till ökad demokratisering. ”Det beror både på undervisningens innehåll och hur den utformas”, säger Pontus Wallin vid Skolforskningsinstitutet.

Det här är Skolporten

Skolporten AB är ett politiskt, religiöst och fackligt obundet företag. Verksamhetens kärna är omvärldsbevakning och fortbildning riktad till de verksamma i skolan.

Omvärldsbevakning
Vi bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer och myndigheter. Varje vardag publicerar vi de viktigaste skolnyheterna på vår webb samt sammanfattar dem i kostnadsfria nyhetsbrev. Vi bevakar även vetenskapliga artiklar och tidskrifter. Varje år intervjuar vi över 100 forskare som disputerar inom områden som är relevanta för förskola/skola. Du kan läsa våra forskningsintervjuer här.

Forskningsmagasin
Skolportens magasin lyfter fram och fördjupar sig i aktuell forskning med det övergripande syftet att stärka skolans vetenskapliga grund. Vår målsättning är att magasinet ska fungera som en inspirationskälla och bidra till att stärka förskolans och skolans utvecklingsarbete. Läs mer om Skolportens magasin här.

Fortbildning
Vi anordnar fortbildning för skolans lärare och ledare, både på distans och på plats. Ambitionen är att möta de behov som lärare och skolledare har i sin yrkesvardag genom att erbjuda konferenser och digitala kurser om aktuella skolfrågor.

Skolporten jobb
Vår jobbplattform är en mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare. Aktuella tjänster utannonseras och arbetsgivare ges möjlighet att presentera sig. Sök lediga tjänster här.

Skolportens vision är att göra skillnad för de ungas lärande

Dela via: 

Relaterade artiklar

Forskning och utveckling kategorier

Fritidshemmets bidrag till elevers måluppfyllelse: Ett omaka par eller en oreflekterad självklarhet?

2024-12-19
Denna essä ger perspektiv på hur fritidshemmet som utbildningsinstitution och fritidspedagogisk undervisning kan kopplas till begreppet måluppfyllelse. Kritiska perspektiv på sådana kopplingar synliggörs i essän, följt av en analys av villkor som ändå framhåller fritidshemmets potential i detta avseende.
Forskning och utveckling kategorier

Peter Habbe & Fredrik Åslund: Kognitionsvetenskap har något viktigt att säga om lärande och undervisning

4 februari
Det finns hopp om att skolan sakta men säkert transformeras från en produktionsinriktad till en lärandeinriktad undervisning. Det skriver lärarna Peter Habbe och Fredrik Åslund i sin debattartikel om kognitionsvetenskapen i skolan och lärarutbildningen.

Svåra frågor i klassrummet

2024-02-14
Frågor som rasism, konspirationsteorier och intolerans kan kännas svåra att hantera i undervisningen. Men det finns strategier och verktyg som lärare kan använda. Läs mer i artikeln ur nya numret av Skolportens magasin!
Nyhetskategorier

"Utan elevens demokratiska inflytande blir skolan socialt farlig"

2024-10-27
Är du tyst och lydig, lilla vän? I regeringens kommittédirektiv påstås det finnas en problematik kring elevers inflytande i läroplanerna. Lösningen är då att ta bort inflytandet. Men den typen av skolpolitik leder till en avdemokratisering av svensk skola och är direkt skadligt för både elev och samhälle, skriver Ulf Blossing, professor i pedagogik och…

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på Skolportens nyhetsbrev!

Vi ger ut kostnadsfria nyhetsbrev dagligen, veckovis och månadsvis. Breven sammanfattar nyheter och forskning inom olika områden.