Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Få utbildade lärare på idrottsprogrammen

Publicerad:2014-12-23
Uppdaterad:2015-01-07
John Miller
Skribent:John Miller
Magnus Ferry
Magnus Ferry

Född 1972
i Umeå.

Disputerade 2014-09-19
vid Göteborgs universitet

Avhandling

Idrottsprofilerad utbildning – i spåren av en avreglerad skola

Pojkar med svensk bakgrund och högutbildade föräldrar dominerar på skolor med idrottsprofiler. Dessa utbildningar saknar ofta utbildade lärare, visar Magnus Ferry i sin avhandling.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag arbetar som lärare på pedagogiska institutionen på universitetet i Umeå. Intresset väcktes när jag för några år sedan blev inbjuden att utvärdera ämnet specialidrott på uppdrag av Skolverket och Riksidrottsförbundet.

Vad handlar avhandlingen om?

– Den tar sats i avregleringen av skolan och den enorma ökning av idrottsprofiler inom både gymnasiet och grundskolan som avregleringen medförde. År 2009 läste 10 procent av alla gymnasieelever ämnet specialidrott. Det finns nästan ingen forskning om detta och min avhandling syftar till att ge en djupare förståelse för systemet men handlar också om varför idrottsprofiler vuxit sig så starka. Jag har även tittat på vilka eleverna och lärarna är på de här utbildningarna.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Idag är konkurrensen extremt hård mellan skolorna och idrottsprofilering är utan tvekan ett sätt att locka elever. Många skolor erkänner frankt att deras idrottsprofiler är avgörande för skolans överlevnad. Fotbollsprofilerna dominerar stort, därefter kommer ishockey och innebandy följt av ridning.

– Majoriteten av eleverna på dessa utbildningar bortsett från ridning, är pojkar med svensk bakgrund, med högutbildade föräldrar som har ett starkt eget idrottsintresse. Detta kontrasterar mot det faktum att upp till 85 procent av samtliga ungdomar faktiskt är eller har varit medlem i en idrottsförening. Det borde alltså finnas underlag för ett bredare elevunderlag. Det tycks som om många pojkar väljer specialidrott för att det är kul och utan planer på en idrottskarriär medan flickornas strategi är den motsatta.

– Flickor på idrottsprofilerna ligger ofta i framkant inom sin sport och satsar i högre utsträckning på en framtida elitkarriär. I väldigt få fall hittade jag utbildade lärare vid de här utbildningarna. De allra flesta är tränare och det här är givetvis ett stort problem eftersom de inte får sätta betyg. Först 2011 startade en lärarutbildning med inriktning på specialidrott men dessa studenter är inte färdiga lärare ännu.

Vad överraskade dig?

– Att det blivit så stort med idrottsprofilerade skolor. Jag slogs också av den hårda konkurrens som råder mellan skolorna. Av 50 intervjuade skolledare sa flera att skälet till varför de startade idrottsutbildningar var för att det ökar skolans konkurrenskraft.

Vem har nytta av dina resultat?

– Beslutsfattare inom utbildningsvärlden men också fackförbunden.

Susanne Sawander

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev