Borgerlighetens döttrar och söner. Kvinnliga och manliga ideal bland läroverksungdomar, ca. 1880−1930
Hur har ungdomar i en borgerlig skolmiljö skrivit om kvinnor och män, kvinnligt och manligt under tiden 1880–1930? Det har Sara Backman Prytz forskat om. Skolungdomars elevtidningar och studentuppsatser analyseras utifrån fem övergripande teman: ungdom, kärlek, kropp, föräldraskap och arbetsliv.
Sara Backman Prytz
Esbjörn Larsson, Donald Broady
David Tjeder, Stockholms universitet
Uppsala universitet
2014-10-24
Borgerlighetens döttrar och söner. Kvinnliga och manliga ideal bland läroverksungdomar, ca. 1880−1930
Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier
Borgerlighetens döttrar och söner. Kvinnliga och manliga ideal bland läroverksungdomar, ca. 1880−1930
Decennierna omkring sekelskiftet 1900 genomgick Sverige en rad genomgripande samhälleliga förändringar. Den ekonomiska och politiska moderniseringen medförde bland annat formeringen av en väl synlig borgerlighet och framväxten av politiska rörelser som stred för demokratins införande för både kvinnor och män. Samtidigt präglades perioden av det som brukar betraktas som dominerande borgerliga könsideal vilka gjorde skillnad på könens öden och arbetsuppgifter samt placerade kvinnan i en underordnad position. Mitt i denna förändringsstorm finner vi ungdomar – ungdomar som levde sina liv och uttryckte tankar om sin ideala partner, sina vänner samt sina framtida relationer. Hur förhöll sig dessa borgerliga ungdomar till tidens könsideal? Och skilde sig dessa åt mellan flickor och pojkar?
Borgerlighetens döttrar och söner handlar om samtida och framtida könsideal och könsrelationer i läroverksungdomars egna texter från perioden ca. 1880–1930. I denna berättelse förskjuts därmed perspektiven bort från normativa utsagor mot unga människors egna föreställningsvärldar. Ett av de mest intressanta resultaten, som problematiserar vår bild av borgerlighetens genusordning, är att pojkars och flickors texter förhöll sig till den på olika sätt. Pojkarnas texter upprätthöll en syn på kvinnan som passiv och underordnad, och en syn på mannen som aktiv och dominant. I flickors texter däremot, kunde kvinnor framställas som både aktiva och starka och stundtals ifrågasätts den traditionella kvinnorollen. Vidare får vi veta att de ideal som kommer till uttryck i pojkarnas texter om kvinnligt och manligt var konstanta, medan flickornas texter i större utsträckning påverkades av samhällets omvälvningar. Borgerlighetens döttrar strävade framåt; borgerlighetens söner sneglade bakåt.
Abstract in English