Sladdbarn, vuxennätverk och digitala spänningar: Digitalisering och mediestrid i barn- och ungdomslitteraturen i Sverige 2000–2019
Jakob Olsson belyser i sin avhandling hur digital teknik representeras och didaktiseras i samtida litteratur för unga läsare.
Jakob Olsson
Docent Sofia Wijkmark, Karlstads universitet Professor Christina Olin-Scheller, Karlstads universitet
Professor Maria Österlund, Åbo Akademi
Karlstads universitet
2024-10-11
Abstrakt
Under 2000-talet har digitala teknologier tagit en alltmer självklar plats inte bara i den mänskliga-teknologiska tillvaron, utan även i barn- och ungdomslitteraturens gestaltningar av den. I sin avhandling belyser Jakob Olsson hur digital teknik såväl representeras som didaktiseras i samtida litteratur för unga läsare, samt hur dessa böcker kopplar upp sig mot en vidare, digital diskurs där ungas relation till tekniken ofta står i centrum. I särskilt fokus står samtidens mediestrider och vuxenvärldens många och delvis motstridiga budskap, där unga människor samtidigt ska omfamna tekniken och hålla den på armlängds avstånd.
I avhandlingen kombineras kvantitativa metoder med läsningar för att inventera och analysera de tekniska och teknikanvändande gestalterna i böcker utgivna under perioden 2000–2019. Där framträder en komplex och spänningsfylld bild av det som vuxenvärlden tror att unga vill och behöver läsa om den digitala tekniken.