Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

”Vi behöver ta i beaktande vad som krävs för att barn ska ha förutsättningar att må bra”

Publicerad:23 september
Uppdaterad:2 oktober
Nina Fahlén
Skribent:Nina Fahlén

Hallå där, Anna Hellberg Björklund, leg. psykolog och specialist i pedagogisk psykologi. Du ska tala på Skolportens konferens Specialpedagogik i förskolan 26-27 november.

Anna Hellberg Björklund

Vad ska din föreläsning handla om?

­­- Jag kommer att tala om vad forskning och praktisk erfarenhet säger om hur barns psykiska hälsa kan främjas i förskolan, och ge förslag på hur den här kunskapen kan omsättas i verksamheten. Stor vikt vid kommer att läggas vid de utmaningar som kan uppstå, och vilken roll specialpedagogen har när det gäller de här frågorna. Hur kan man tänka när det gäller handledning, vad kan vara svårt att lösa organisatoriskt och hur kan man prata med ledningen om arbetet för barns psykiska hälsa?

Har psykisk ohälsa bland små barn blivit vanligare?

-Det är alltid svårt att ange siffror när det gäller de yngsta barnen eftersom det inte finns så mycket statistik, men barns psykiska mående är någonting som vi pratar mer om idag än kanske bara för fem år sedan. Det är svårt att säga om det beror på att vi har fått upp ögonen för hur psykisk ohälsa bland små barn kan ta sig uttryck, eller om det handlar om en faktisk ökning

– Det vi vet är att små barn är väldigt beroende av sina vuxna omsorgspersoner, så stress hos vuxna påverkar även barnen. Psykisk ohälsa och dåligt mående riskerar att öka hos barn, när stressproblematik och psykisk ohälsa ökar hos vuxna i samhället.

Vilken roll har förskolan i arbetet för barns psykiska hälsa?

– Förskolan är en helt central arena för att prata om de här frågorna. Förskolan är den plats där många barn tillbringar en stor del av sin vakna tid, och därför får det stor betydelse vad de möter där.

– Vi pratar mycket om en tillgänglig utbildning, men vi behöver också ta i beaktande vad som krävs av oss för att barn ska ha förutsättningar att må bra. Det ingår i det kompensatoriska uppdraget. Om barnen mår dåligt kan de ändå inte ta del av innehållet i utbildningen. Det handlar om att de ska få sina grundläggande behov tillfredsställda.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att de ska känna en hoppfullhet inför hur mycket vi faktiskt kan göra, med små medel. De ska gå hem med nya tankar om vad barn behöver i förskolan för att må bra, och deltagarna ska känna sig påfyllda både kunskapsmässigt och energimässigt.

Du kan lyssna till Anna Hellberg Björklund påSkolportens konferens Specialpedagogik i förskolan i Stockholm 26–27 november.

Konferensen berör bland annat:

  • Hur ser och stöttar vi flickor med adhd och autism i förskolan?
  • Främja psykisk hälsa i förskolan – förhållningssätt, bemötande och organisation.
  • Digitalisering och lärande för barn i behov av stöd – vad visar forskningen?
  • När leken inte fungerar – så identifierar vi enskilda barns lekstyrka, behov och förutsättningar.
  • Selektivt ätande – kan det röra sig om ARFID?
  • Den senaste forskningen om inkludering och stödjande insatser.
  • Så stöttar vi flerspråkiga barn, både i den dagliga verksamheten och vid språkstörning/DLD.
  • Explosiva och utåtagerande barn – kartläggning och verktyg med hjälp av positivt beteendestöd.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Specialpedagogik i förskolan

Välkommen till Skolportens konferens för dig som möter barn i behov av stöd i förskolan. Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg om bland annat flickor med autism och adhd, när leken inte fungerar, hur vi främjar psykisk hälsa och arbetar med explosiva barn. Delta på plats i Stockholm 26–27 november 2024 eller via webbkonferensen 4 december 2024–8 januari 2025.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.

Läs mer och boka din plats här

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Issis Melin

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.

Läs mer och ta del av materialet här
Stockholm

Spanska

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i spanska! Ta del av didaktisk forskning, se ämnesfördjupande föreläsningar och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Konferensen vänder sig främst till lärare från åk 6 till gymnasiet, men kan även passa för vuxenutbildningen. Delta på plats i Stockholm 17–18 oktober eller via webbkonferensen 24 oktober–15 november.
Läs mer och boka
Åk 4–Vux
17–18 okt

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev