Something to Do Something to Be: A study of students’ vocational identity formation in adult education
Tobias Lasse Karlsson har i sin avhandling undersökt hur yrken lärs i vuxenutbildning genom att utforska yrkesidentitetsutvecklingen hos elever inom kommunal vuxenutbildning.
Tobias Lasse Karlsson
Associate Professor Sofia Nyström, Linköpings universitet Associate Professor Karolina Muhrman, Linköpings universitet
Professor Gun-Britt Wärvik, Göteborgs universitet
Linköpings universitet
2023-11-24
Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Pedagogik och vuxnas lärande
Abstrakt
Syftet med denna avhandling är att förstå hur yrken lärs i vuxenutbildning genom att utforska yrkesidentitetsutvecklingen hos elever inom kommunal vuxenutbildning i Sverige. Genom att analysera intervjuer med vuxenstuderande under olika stadier i deras yrkesutbildning och yrkesliv bidrar denna studie till områdena för vuxenutbildning och yrkesutbildning. Den teoretiska ramen fokuserar på identitet som begrepp och utgår från teori om praktikgemenskap (communities of practice) som också breddas med begrepp rörande elevers självuppfattning (sense of self) och yrkeshabitus (vocational habitus) för att analysera både sociala praktiker och individuella aspekter av studenternas yrkesidentitetsutveckling.
De mest framträdande resultaten är att deltagande i yrkesutbildning som vuxen kan erbjuda något utöver lärandet av en yrkesidentitet. Vuxna yrkeselever som genomgår och klarar en utbildning kan också stärkas i hur de ser på sig själva, i hur de uppfattar sig som vuxna, som lärande individer eller som aktiva samhällsmedborgare. Resultaten visar också hur samspelet mellan hur eleverna uppfattar sig själva, deras utbildning och deras yrke kan skapa barriärer, eller hinder, som de måste övervinna för att fortsätta sin identitetsutveckling. Att ta sig förbi barriärer är en viktig del av den lärandeprocess som rör sig gentemot en yrkesidentitet men även om eleverna tar sig förbi vissa barriärer, kvarstår vissa och andra byts ut.
Elevernas lärandeprocesser påverkar också hur eleverna identifierar och avidentifierar sig med/från olika utbildnings- och yrkespraktiker, vilket i sin tur påverkar hur de aktivt deltar och interagerar i dessa praktiker. Hur framgångsrika de väl är i sin yrkesidentitetsutveckling beror därtill på olika faktorer kopplade till deras möjlighet att tillhöra de sociala praktiker som erbjuds av utbildningen, i förhållande till mängden tid i skolan och tillgång till arbetsplatsförlagd utbildning. Därtill kan processen att lära sig ett yrke vara en komplex social resa och resultaten visar på att det finns en risk i att tillskriva elevernas utmaningar enbart till frågor som rör yrkeslärande då detta kan förbise underliggande strukturella utmaningar som studenterna står inför.