Hoppa till sidinnehåll

Har dagens tonåringar sämre studieförutsättningar?

Publicerad:2009-09-09
Uppdaterad:2023-09-03
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Syftet med undersökningen är att studera förändringar i verbal, spatial och induktiv begåvning bland svenska trettonåringar från 1960-talet fram till i början på 2000-talet. Identiska instrument har använts vid prövningar av stora och riksrepresentativa stickprov vid sju tillfällen. Utfallet visar på en gynnsammare ut-veckling under den första hälften av perioden, medeltalen ligger klart högre för samt-liga test i mitten på 1980-talet än i början på 1960-talet. Härefter är bilden mera splittrad. Medeltalen fortsätter att öka i det induktiva testet men sjunker påtagligt i det verbala. Orsakerna till varför utvecklingen skiljer sig åt för olika test och under olika tidsperioder diskuteras ingående. Likaså vad begåvningsförskjutningarna kan ha för betydelse för studieförutsättningarna inom olika ämnen bland dagens trettonåringar.

Författare: Allan Svensson

Har dagens tonåringar sämre studieförutsättningar?

Pedagogisk Forskning i Sverige 2008, årg 13, nr 4

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Bild

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i bild i grundskolan! Ta del av aktuell forskning och praktiska exempel som kan inspirera och utveckla dig i din yrkesroll. Delta på plats i Stockholm eller digitalt via webbkonferensen.
Läs mer och boka
Åk F–9
24–25 sep
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer och boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev