AI-teknik kräver kunskap
Skolledare behöver skaffa sig grundläggande kunskaper om AI och en egen uppfattning om vad tekniken kan och inte kan göra. Det betonar Erik Winerö, gymnasielärare och forskare vid Göteborgs universitet.
– Sedan behöver de säkerställa att även deras lärare får den kunskapen. Skolledarna behöver avsätta ordentligt med tid för att lärarna ska kunna kompetensutvecklas tillsammans.
Erik Winerö delar sin arbetstid mellan att undervisa i svenska och religion på Lerums gymnasium och att skriva på en avhandling vid Göteborgs universitet om artificiell intelligens, AI, och bedömningspraktiker i skolan. Senaste tiden talas det mycket om Chat GPT, en chattrobot som använder sig av en teknik som kallas för Generative pre-trained transformer (GPT).
– Visst, det är en stor grej, men det finns en mängd andra liknande system. Det som händer just nu är att open source-alternativen utvecklas otroligt fort, och då kan vi inte bara diskutera Chat GPT, säger Erik Winerö.
Open source innebär att alla har fri tillgång till ett programs källkod. Vem som helst kan ändra koden och använda den i sina egna projekt.
En del av debatten om Chat GPT handlar om risken för att elever i samband med inlämningsuppgifter missbrukar chattrobotens kapacitet att besvara faktafrågor och författa användbara texter.
– Det handlar om validiteten och rättssäkerheten vid bedömningar. Är det elevens arbete som bedöms eller är det någon annans?
En annan viktig uppgift för skolledare och skolhuvudmän är att säkerställa en digital infrastruktur som gör det möjligt att använda AI-teknik i skolan.
Ett stort problem med skolans digitalisering är enligt Erik Winerö att den är så decentraliserad. Varje huvudman kör sitt eget race och köper små slutna system som inte pratar med varandra.
– Det smartaste Apple gjorde med Iphone var att ge förutsättningar för andra utvecklare att skapa appar i bolagets system. På samma sätt behöver skolan upphandla system som möjliggör för andra utvecklare att erbjuda sina innovationer till skolan. Då måste skolan ha en digital infrastruktur som klarar av att ta emot dem.
Erik Winerö ägnar en del av sin arbetstid åt att fortbilda kollegor och chefer i Lerum. Kommunen ser över den digitala infrastrukturen i skolan och vilka system som används i undervisning och administration.
– Teknikutvecklingen pågår vare sig vi vill det eller inte, men vi kan försöka styra den och ta det bästa ur den.
Artikeln är publicerad i nya numret av Skolportens magasin, ute 15 september 2023!
Läs mer om Skolportens magasin!
Senaste magasinen
Information om magasinet
Kundtjänst: prenumeration@preno.se, 08–522 531 2
Du kan teckna en prenumeration här: Skolporten.preno.se.
Du kan även kontakta kundtjänst:
Mejladress: prenumeration@preno.se
Telefon: 08–522 531 22
Öppettider: Måndag-torsdag: 9-17, lunchstängt 12-13
Fredagar 9-16, lunchstängt 12-13Är du redan prenumerant på Skolportens tryckta forskningsmagasin får du också tillgång till e-tidningen Skolporten. Du får tillgång till hela det digitala arkivet i din smarta telefon, surfplatta och på din dator utan extra kostnad. Ladda ner appen Skolportens magasin i Google Play eller App Store. Har du frågor kring Skolportens e-tidning, problem med att logga in eller saknar ditt kundnummer så kontakta kundtjänst prenumeration@preno.se.
Gör så här:
För att läsa digitala Skolporten i din smarta telefon eller surfplatta, ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play. För att läsa i din dator, klicka här.
Ange din e-postadress samt ett lösenord på minst 6 tecken. När du skapat ditt konto och loggat in kan du läsa Skolportens magasin både på din dator, i din smarta telefon och på din surfplatta med samma inloggningsuppgifter.
Om du ombeds fylla i ditt kundnummer hittar du det på din senaste faktura, eller på magasinets baksida, i det övre högra hörnet
Din mejladress och ditt lösenord som du själv väljer använder du sedan för att komma åt ditt konto.
Genom att paketera lösningar anpassade efter era behov hjälper vi er att kommunicera med era målgrupper. Nå lärare och ledare i hela landet genom våra kanaler! Varje nummer av magasinet har olika teman. Kontakta annonsansvarig Fredrik Sjöman, Annonssäljarna, för att få veta mer! Mejladress: gustaf.sodergren@annonssaljarna.se och telefon: 079-334 87 615.
Ja, om din skolhuvudman är medlem i Ifous så har du möjlighet att få Skolportens magasin som en medlemsförmån. Kontakta medlemsansvarig Emma Kreü på Ifous för att få veta mer om dina förmåner!
Mejladress: emma.kreu@ifous.se. Telefon: 073-513 07 36
Skolportens magasin
Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.
Skolportens magasin
Läs merKonferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.