Hoppa till sidinnehåll
Skolbibliotek

Skolbibliotek viktig grund för lärande

Publicerad:2013-04-22
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Om läraren aldrig delar med sig av sin läsning, vad betyder då lärarens ord om vikten av att läsa? Frågan kommer från Anne-Marie Körling, lärare och författare, en av talarna på Skolportens konferens om skolbibliotek.
Konferensen spelades in av UR och visades nyligen på Kunskapskanalen.

Anne-Marie Körling
Anne-Marie Körling talade på Skolportens konferens med tema skolbibliotek.

Skollagen säger att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Men vad gör myndigheterna för att alla skolor verkligen ska följa skollagen?

UR-programmet ”UR Samtiden Tema Skolbibliotek”, som visades söndag den 21 april på Kunskapskanalen, baseras på Skolportens konferens ”Fortbildning för dig som arbetar som skolbibliotekarie” som ägde rum i januari 2013.

Konferensen ville sätta skolbiblioteken och skolbibliotekarier, som de viktiga pedagogiska resurser de är, i centrum.

Drygt 220 skolbibliotekarier, specialpedagoger, speciallärare, fritidspedagoger och lärare deltog på konferensen, som var mycket uppskattad. Här kan du se klipp från föreläsningarna och intervjuer med såväl talare som konferensdeltagare.

Ämnen som togs upp var bland annat: Vilka lagar styr skolbiblioteksverksamheten? Hur har man ett källkritiskt förhållningssätt i en digital värld? Och hur hänger läsande och lärande ihop?

Du kan se hela programmet i efterhand på www.urplay.se

Moa Duvarci Engman

Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev