Hoppa till sidinnehåll

Gymnasiet och vuxentutbildningen april

Publicerad:2023-04-12
Susanne Sawander
Redaktör:Susanne Sawander

Chatrobot kan skriva delar av elevers nationella prov – Skolverket: ”Naturligtvis en svaghet”

AI-teknik kan göra texter av hög kvalitet och Skolverket avråder därför från att använda inlämningsuppgifter som betygsunderlag. Men ändå ska delar av de nationella proven i svenska förberedas hemma.
Sveriges Television

Så kan skolan få nytta av textroboten – ”Som när miniräknaren kom”

AI-forskaren Olof Mogren berättar om vilka möjligheter den nya tekniken kan ge i undervisningen.
Sveriges Television

Experten: AI-fusk kan ändra skolan

Lärare har slutat att ge ut hemuppgifter för att de inte kan vara säkra på vem som ligger bakom arbetet – en elev eller en AI-bot. Hör Fredrik Heintz, professor i datavetenskap och AI-forskare vid Linköpings universitet.
Sveriges Radio

Konferens för dig som undervisar i svenska som andraspråk!

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i svenska som andraspråk! Delta på plats i Stockholm 12–13 oktober, eller se inspelade föreläsningar via vår webbkonferens mellan 19 okt–16 nov. Boka din plats till lägsta pris idag!

Läs mer och boka plats

Flera förändringar föreslås för gymnasieutbildningarna

Matematikämnet ska anpassas så att fler väljer att fördjupa sig, ett nationellt frisör- och stylistprogram ska införas och naturkunskap ska ingå i teknikprogrammet. Det är några av de förslag för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan som regeringen lägger fram i en proposition till riksdagen.
Utbildningsdepartement

Hur kan skolan stötta pojkarna?

Fredrik Zimmerman, universitetslektor i pedagogik, gör upp med teorin om att pojkar lyckas sämre i skolan på grund av en antipluggkultur. ”Om pojkar får det pedagogiska stöd de behöver så gör de sina uppgifter”, säger han.
Skolporten external link

Ökat intresse för säkerhet i skolan efter morden på Malmö Latin

Företag i säkerhetsbranschen vittnar nu om ett kraftigt ökat intresse för utbildningar i PDV, pågående dödligt våld, från skolor i Sverige. Det visar en rundringning till svenska säkerhetsföretag som Ekot gjort .
Sveriges Radio

Flera skoldåd har stoppats av polisen – får in nya tips varje vecka

Under det år som gått sedan två lärare mördades på Malmö latinskola har polisen lyckats stoppa fler nya potentiella attacker.
P4 Malmö

Lärarpanelens favorit: ”Mobilförbud är inte rätt väg att gå”

Mobiltelefonen har blivit en del av skolans infrastruktur för lärande, vare sig vi har ett förbud eller inte. Det menar Anita Grigic Magnusson, vars avhandling nu har valts till Lärarpanelens favorit.
Skolporten external link

FOI-expert befarar fler skoldåd: ”Nya formen av terrorism”

Skolattackerna i Skåne bär enligt FOI många av samma mönster som attentat utförda av ensamagerande terrorister.
Sveriges Radio

Lärarens oro efter skjuten elev: ”Jobbar bland gängkriminella”

Gymnasieläraren Alicia Sjöberg vill se en lagändring för att hindra gängvåldet från att ta plats i skolmiljöer.
Sveriges Television

Så radikaliseras killar att attackera svenska skolor

Svenska myndigheter varnar nu för en ny form av inhemsk terrorism. Hör hur unga män hetsar varandra online – vilket lett till flera våldsamma angrepp mot svenska skolor. (webb-radio)
Sveriges Radio

4 av 10 kursbetyg i svenska är högre än NP-betygen

Allt färre gymnasieskolor använder de nationella prov som inte längre är obligatoriska. I Svenska 1 har antalet beställda prov minskat med 26 procent.
Ämnesläraren

NP-resultaten i mattekurs störtdök – men inte betygen

Nästan hälften av gymnasieeleverna underkändes på det nationella provet i Matematik 1A våren 2022. Men när det var dags att sätta kursbetyg hade en lika hög ­andel höjts igen.
Ämnesläraren

Skolportens konferens för vård- och omsorgsprogrammet!

Välkommen till en konferens för dig som undervisar på vård- och omdorgsprogrammet! Ta del av föreläsningar som ger fördjupning, forskning och verktyg som rör karaktärsämnen och organisation, både på gymnasiet och i vuxenutbildningen. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka till bästa pris t.o.m. 28 mars.

Läs mer och boka plats

Professor: Så ökar du elevernas intresse för matematik

Våga lita på att dina elever har egna idéer – och låt dem jämföra sina lösningar med varandra. Det säger Elham Kazemi, professor i matematikdidaktik vid University of Washington.
Pedagog Örebro

Metoden som fick Ewa att lägga om sin matteundervisning

Matematikläraren Ewa Färnstrand använder sig av den rosade pedagogikprofessorn Dylan Wiliams verktygslåda.
Ämnesläraren

Poddagogen #15: Forskaren Denis Tajic om nyanlända elever

Denis Tajic gästar podcasten Poddagogen och berättar om sin avhandling som handlar om inkludering av nyanlända elever i grundskolan.
Skolporten external link

Yrkesprogrammens attraktivitet ökar

Efter flera års svag nedgång ökar yrkesprogrammens attraktivitet bland åk 9 eleverna igen visar WorldSkills Swedens undersökning.
WorldSkills Sweden

Attityder till yrkesprogrammen – En återkommande studie bland elever i åk. 9, 2023

Efter flera års svag nedgång ökar yrkesprogrammens attraktivitet bland åk 9-eleverna igen, i alla fall på ett attitydmässigt plan. (pdf)
Worldskills Sweden

Gymnasiepejl – Sysselsättning och etablering på de nationella gymnasieprogrammen

För att öka förståelsen om gymnasieskolan är det viktigt att förbättra kunskapen om eleverna som går i den. Varför de väljer som de gör, hur de ser på sin utbildning och vad de gör efter examen. (pdf)
Svenskt Näringsliv

Här kan NPF-elever få stöd

Forskning visar att folkhögskolan är bra på att möta elever med tidigare skolmisslyckanden. På Sundsgårdens folkhögskola strax utanför Helsingborg får elever med NPF nya möjligheter.
Skolporten external link

Nedmonteringen av svensk folkhögskola fortsätter

Vårbudgeten visar att regeringen och SD fortsätter att nedprioritera folkhögskolorna. Det skriver tidigare folkhögskolerektorn Tommy Fogelberg.
Dagens Arena

”Mer utbildning behövs – varför skär vi då ner?”

Folkbibliotek och folkhögskolor får mindre resurser att röra sig med. Är det verkligen vägen till det kvalificerade kunskapssamhället? skriver SvD:s Kristoffer Leandoer.
Svenska Dagbladet

”Dagens ”Sverigevänner” vill vanställa det svenskaste som finns”

Sverigedemokraterna vill lägga ner en av grundstenarna i det svenska kulturarvet. Hotet mot folkbildningen borde vara den stora stridsfrågan i dagens kulturpolitik, skriver Björn Wiman (betalvägg).
Dagens Nyheter

”Regeringens politik är en rak höger mot folkbildningen”

Inom hela vår historia har Socialdemokraterna kämpat för att alla invånare i vårt land ska få tillgång till kunskap och bildning. Nu vill regeringen och SD göra det svårare, skriver riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S).
Altinget

Samling för att möta hot mot folkhögskolan

Farhågor för folkhögskolan och strategi för framtiden har tagits upp under ett panelsamtal arrangerat av Sveriges Lärare Folkhögskola.
Tidningen folkhögskolan

TEMA: Tydliggörande pedagogik för vuxna

Ta del av en digital föreläsning med temat tydliggörande pedagogik för vuxna. Titta när det passar dig under en femveckorsperiod!

Läs mer och boka plats

Regeringens satsning – fler ska gå yrkesutbildningar: ”Arbetsgivare skriker efter folk”

Lågkonjunkturen ska dämpas med hjälp av utbildningssatsningar. Det är budskapet från regeringen – som ska satsa 700 miljoner kronor på vuxenutbildning i vårens budget.
Sveriges Television

Miljonsatsning på yrkesvux: ”Säker väg till arbete”

För att fler ska komma i arbete satsar regeringen på yrkesutbildning för vuxna. 719 miljoner kronor avsätts i vårbudgeten.
Vi Lärare

Språkforskare ser fördelar med arbetssätt på SFI i Trelleborg

Sedan en tid tillbaka arbetar sfi i Trelleborgs kommun med yrkesintegrering i all sin undervisning, där branschpraktik kopplas ihop med ordinarie språkundervisning.
Trelleborgs kommun

Bristande språkkunskaper inte största hindret för nyanlända elever

Det finns strukturella begränsningar som påverkar unga nyanländas möjligheter att ta sig vidare i samhället. Bland annat får de inte tillträde till sammanhang där de kan utveckla sina språkkunskaper, visar Andreas Nuottaniemis forskning.
Skolporten external link

Komplext designa matematikundervisning för elever med olika förkunskaper 

Lärare behöver använda matematisk kommunikation i klassrummet för att eleverna ska förstå uppgiften på ett mer utvecklat sätt. Det visar Anna Lövströms avhandling om delaktighet i undervisningen i matematik för elever med olika förkunskaper.
Skolporten external link

Stora skiljelinjer kring sexualundervisning i skolan

Jack Lukkerz belyser i sin avhandling skolpersonals och samhällets syn på sexualundervisningen i skolan och gymnasiesärskolan. Resultaten vittnar om många osäkra lärare och djupa skiljelinjer i synen på ungas sexualitet.
Skolporten external link

Blygsamma långtidsresultat för mindfulness i klassrummet

Mindfulness i skolan gav inga övertygande långtidsresultat när det gäller minskning av symptom på psykisk ohälsa. Det visar Elin Areskoug Sandbergs avhandling.
Skolporten external link

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer