Hoppa till sidinnehåll

Skolportens Grundskolebrev juni

Publicerad:2022-05-31
Susanne Sawander
Redaktör:Susanne Sawander

annons

Lärarflykt på landets skolor: En av fyra slutar varje läsår

En av fyra lärare byter jobb varje år, visar SVT:s granskning av läraromsättningen i landet. För eleverna kan det få stora konsekvenser, och värst drabbas de redan svaga eleverna.
Sveriges Television

En av fyra lärare byter jobb varje år enligt SVT:s granskning. Vi har varit i kontakt med lärare över hela landet för att förstå mer om varför de säger upp sig.
Sveriges Television

En ny studie visar att arbetshälsan är den viktigaste faktorn för att få lärare att stanna inom yrket.
Högskolan i Gävle

När lärare byter jobb bryts kontinuiteten för både elever och resterande lärare på en skola.
SVT Gävleborg

Elevernas genomsnittliga meritvärde har gått upp och läraromsättningen har gått ner på Hovsjöskolan. SVT åkte dit för att höra vad det är som får lärarna att trivas.
Sveriges Television

Under långa perioder var det vardag med täta lärarbyten på Hammerstaskolan i Botkyrka i Stockholm. Nu har skolan lyckats vända utvecklingen.
Sveriges Television

Konferens i bild för grundskolan!

Välkommen på konferens om bildundervisning i grundskolan!
Kunniga föreläsare ger dig som är bildlärare ämnesfördjupning, ny didaktisk forskning och inspirerande verktyg för undervisningen.

JUST NU! Boka-nu-pris 3 795 kr ex. moms gäller t.o.m 12 juni!

Läs mer och boka plats

Snabbguide: Det här vill politikerna göra för lärarna

Läraren.se har under två veckor bjudit in samtliga riksdagspartiers skolpolitiska talespersoner för att debattera sina viktigaste skolfrågor inför valet.
Läraren

Niondeklassare som godkänns först efter lovskolan i juni är överrepresenterade bland dem som sedan inte klarar gymnasiet. Det visar ny statistik från Skolverket.
Ämnesläraren

Underkända nior läser upp sina betyg i sommar­lovskola – och blir gymnasiebehöriga. Men 94 procent av dem ­har ingen långsiktig hjälp av satsningen.
Ämnesläraren

Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd

Karolina Wagner ska föreläsa på Skolportens konferens Slöjd. Hon kommer att tala om hur man kan få eleverna mer intresserade av slöjdämnet.
Skolporten external link

Svårare att få tillbaka elever med hög skolfrånvaro efter pandemin: ”Oroande situation”

Efter pandemin har det blivit svårare att få tillbaka elever med hög skolfrånvaro i Eskilstuna. Samtidigt ökar antalet elever som inte är i skolan.
Sveriges Television

Extrem frånvaro på skolan – rektorn: Fruktansvärda siffror

Var tredje elev på högstadiet Veingeskolan i Laholm hade under höstterminen 2021 så hög frånvaro att kommunen klassade den som allvarligt problematisk.
P4 Halland

Forskningsutblick: Hur elever förstår sin skolfrånvaro

I en svensk forskningsstudie intervjuades tre pojkar och tre flickor i årskurs 9 om sina upplevelser och erfarenheter av omfattande och långvarig skolfrånvaro.
Specialpedagogiska skolmyndigheten

Vad är beprövad erfarenhet?

Beprövad erfarenhet kan ha minst tre olika betydelser som alla är viktiga för hur vi ska undervisa, leda och organisera skolan. Det säger Anette Jahnke, universitetslektor i pedagogik, samt projekt- och processledare vid forskningsinstitutet Ifous, som har skrivit en bok om beprövad erfarenhet i skolan.
Skolporten external link

Vad har betydelse för en lyckad integration i skolan?

Vad är viktigt när nyanlända elever ska integreras i utbildningssystemet och vad innebär egentligen en lyckad integration? Ali Osman, docent i pedagogik, förklarar.
Forskning.se

Flera fällor när lärare ska motverka rasism

Att skolan har ett uppdrag att motverka rasism är glasklart i alla styrdokument. Men ingenstans står det hur man gör.
Grundskolläraren

En skola för nyanlända?

Hur är det att komma som nyanländ till en skola i ett helt nytt land? Vilken rätt har ukrainska flyktingbarn att ens gå i skolan? Vad krävs för att undvika segregation? (webb-radio)
Dagens Arena

Utmaningar i arbetet med skolövergångar

Barns skolövergångar är en komplex process som påverkar lärares arbete. Det konstaterar Therese Welén i sin avhandling, som nu har valts till favorit av Lärarpanelen.
Skolporten external link

Varför pratar vi inte mer om killars dåliga betyg?

Pojkar får sämre betyg än flickor, hoppar av skolan oftare och utgör en allt mindre andel på svenska högskolor. Att pojkar slås ut redan i skolan får stora konsekvenser – ändå är insatserna små. (webb-radio)
Svenska Dagbladet

Lärarens relation med eleverna är utgångspunkten

Positiva relationer är det allra viktigaste, men inte det enda som behövs för att skapa studiero i klassrummet. Det behövs en hel palett av strategier menar Annika Lilja, docent vid Göteborgs universitet.
Skolforskningsportalen

Hur kan lärare använda sig av forskning?

Hur kan lärare använda sig av forskning för att utveckla sin profession och undervisning? Några som har stor vana av att läsa avhandlingar är Lärarpanelen. Skolporten ställde frågan till fyra av panelisterna.
Skolporten external link

Idrottslärarna Ove Axelsson och Johan Söderström på Järla skola i Nacka har skrivit en artikel om en rockad i schemaläggningen som skapar utrymme för regelbunden undervisning i friluftsliv.
Skolporten external link

Genom att skapa en stegräknare blev undervisningen både konkret och praktisk. Lärarna Christer Sjöberg och Dylan Roberts på Sigfridsborgsskolan i Nacka har skrivit en utvecklingsartikel om ett ämnesövergripande projekt inom programmering.
Skolporten external link

En interaktiv fysisk promenad gjorde det enklare för eleverna att ta in faktatung kunskap. Det visar Malin Hökby och Martin Flodkvist på Myrsjöskolan i Nacka har skrivit en artikel om minnespromenader i ämnet svenska.
Skolporten external link

God kommunikation och transparens är grundläggande för att handledare ska kunna stötta både elever och lärare vid fjärrundervisning. Det visar Fredrik Freud, lärare vid Värmdö skärgårdsskolor, i sin utvecklingsartikel.
Skolporten external link

Det tar tid för lärare att förstå hur de kan använda elevers flerspråkighet och kulturella mångfald som resurs i lärande. Den slutsatsen drar Manuela Lupsa i sin avhandling.
Skolporten external link

Elevers skrivande oftast stannar i klassrummet – de skriver för sig själva eller för att lämna in till läraren, visar Erika Sturk i sin avhandling.
Skolporten external link

Lärare behöver utveckla sitt professionella ämnesspråk för att få syn på vad barn och elever lär i matematik. Det visar Christina Svensson.
Skolporten external link

Det är viktigt att identifiera lässvårigheter hos tvåspråkiga elever, annars riskerar de att inte få rätt hjälp, visar Baran Johansson i sin avhandling.
Skolporten external link

Christian Norefalk har forskat om utbildning som en mänsklig rättighet.
Skolporten external link

Neurofeedback, att få återkoppling på vad som händer i hjärnan i realtid, kan dämpa symptom och öka inlärningsförmågan hos unga med adhd, visar John Hasslingers forskningsresultat.
Skolporten external link

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer