Hoppa till sidinnehåll

Sommarens nyheter 2012

Publicerad:2012-08-27
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

I början på hösten sammanställer vi alltid sommarens mest intressanta skolnyheter – så att du kan känna dig uppdaterad på skoldebatten inför skolstarten.

 

1. Lärarlegitimationen

2. Arbetsglädjen bland lärare sjunker

3. Lärarbrist

4. Allt om skolan som hände i Almedalen

5. Många kränkningar i skolorna – även i år

6. M: Alla sexåringar bör mognadstestas

7. Rekordmånga sökte till högskolan

8. Kommuner klarar inte sitt kompensatoriska uppdrag

9. Digitala verktyg i skolan

10. Friskolor pumpar in miljarder till utbildningssektorn

11. Det går att få en skola i världsklass

12. Sverige toppar Europa i antal skolbränder

1. Lärarlegitimationen

Utbildningsminister Jan Björklund tror att lärare i skolämnena naturvetenskap, matematik och teknik kommer att få högre löner än lärare i andra ämnen när de nya lärarlegitimationerna får fullt genomslag.
Sveriges Radio

För att hinna klart med de nya lärarlegitimationerna krävs enligt Skolverket ”ett betydande resurstillskott” och handläggningskapaciteten måste fördubblas nästa år.
Riksdag & Departement

2. Arbetsglädjen bland lärare sjunker

Enligt en undersökning som Svenskt Kvalitetsindex genomfört har arbetsglädjen bland lärarna sjunkit sedan 2007. – Vi tror att detta går att ändra på. Läraryrket har alla förutsättningar att bli ett drömyrke igen, säger Ann-Charlotte Eriksson, Lärarförbundets förste vice ordförande.
Lärarförbundet

”Regeringen måste skjuta till mer pengar för att vända utvecklingen.”
Svenska Dagbladet

3. Lärarbrist

Jämfört med för ett år sen har antalet lediga lärarjobb ökat med tre procent, eller 977 platser, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Det är siffror som oroar, med tanke på att Sverige står inför en nationell lärarkris.
Lärarförbundet

Det behövs över 100 000 nya lärare i Sverige de kommande åren. Men i stället lämnar många yrket på grund av tuffa arbetsförhållanden och låga löner, vilket kan leda till stor brist på kompetenta lärare, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet.
Sveriges Radio

4. Allt om skolan som hände i Almedalen

Skolvärlden.se var på plats när Almedalsveckan gick av stapeln. Där blandades intressanta seminarier med tal från alla partiers partiledare – och Skolvärldens eget makthavarmingel.
Skolvärlden

5. Många kränkningar i skolorna – även i år

Brist på särskilt stöd och kränkande behandling. Det är vad de flesta av anmälningarna handlar om i Skolinspektionens statistik för årets första sex månader.
Sveriges Television

6. M: Alla sexåringar bör mognadstestas

Alla sexåringar ska göra ett mognadstest inför skolstarten för att upptäcka dem som behöver extra stöd i första klass. Det föreslår Moderaternas nya skolpolitiske talesperson, Tomas Tobé.
Svenska Dagbladet

7. Rekordmånga sökte till högskolan

Intresset för högskolan fortsätter att öka. Drygt 202.000 personer har sökt till vårens utbildningar, en procent mer än förra året. Ny på denna 20 i topp-lista är förskollärarprogrammet.
Dagens Nyheter

8. Kommuner klarar inte sitt kompensatoriska uppdrag

Grundskolan är enda chansen för eleverna i den svenska skolan att lyckas. De elever som inte är behöriga till gymnasieskolan når nästan aldrig målen med gymnasieskolan. Det visar Lärarnas Riksförbunds rapport ”Du får ingen andra chans – kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag”.
Lärarnas Riksförbund

9. Digitala verktyg i skolan

Lugnare morgnar, mer respekt i yrket, smidigare dokumentation. Det är några vinster som Korpaborgens förskola i Karlshamn räknar hem med sin nya närvaro på Facebook. Där kan föräldrarna följa barnens vardag.
Suntliv.nu

Stina Ekmarks klass var först i världen med att göra mobilspel på lektionstid. Eleverna fick fördjupade kunskaper i historia och svenska – men också mycket annat.
Lärarnas Nyheter

10. Friskolor pumpar in miljarder till utbildningssektorn

Almega har granskat årsredovisningar hos de tio största friskolekoncernerna. Den sammanlagda vinsten uppgick till 817 miljoner, medan investeringarna var 2,4 miljarder under åren 2006-2010.
Svenskt Näringsliv

11. Det går att få en skola i världsklass

Effektiva möten, gemensam lektionsplanering och coachning av både rektor och kollegor. Så går det att skapa ett bättre resultat i svenska skolan.
Sveriges Skolledarförbund

12. Sverige toppar Europa i antal skolbränder

Sverige toppar statistiken över bränder i skolor och förskolor i Europa. Värden för en halv miljard kronor går till spillo varje år. Men med bättre brandskyddskrav skulle fler skolor kunna räddas.
Göteborgs-Posten

Stockholm

Spanska

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i spanska! Ta del av didaktisk forskning, se ämnesfördjupande föreläsningar och få praktiska verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Konferensen vänder sig främst till lärare från åk 6 till gymnasiet, men kan även passa för vuxenutbildningen. Delta på plats i Stockholm 17–18 oktober eller via webbkonferensen 24 oktober–15 november.
Läs mer och boka
Åk 4–Vux
17–18 okt

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr ex. moms!
Läs mer och boka
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev