Hoppa till sidinnehåll
Förskola

Att vara snäll mot någon annan och snäll mot sig själv

Publicerad:2012-08-21
Uppdaterad:2012-09-03
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Artikel nr 6 2012: Att vara snäll mot någon annan och snäll mot sig själv – En aktionsforskningsstudie om samspel i förskolans aktiviteter

Christine Lagesson_Zandra Nilsson
Christine Lagesson och Zandra Nilsson har skrivit en utvecklingsartikel om samspel i förskolan.

Syftet med studien är att belysa samspel i förskolans aktiviteter. Att främja samspel är ett sätt att öka förståelsen för andra. Vår aktionsforskning innebar att initiera och observera samarbetsövningar tillsammans med barn och pedagoger på en förskola. Resultatet visar att gruppen kan stärkas genom att olikheterna används som resurser och möjligheter. För att barnen ska utveckla denna förmåga behöver de lära känna flera olikheter. Resultatet visar också att barn som är nya i gruppen stärks av samarbetsövningarna, då de tidigare inte haft en given roll i gruppen. Genom studien har vi blivit medvetna om gruppens betydelse för acceptansen av individers olikheter.

Christine Lagesson är utbildad tidigarelärare (förskola-åk5) och arbetar idag som förskollärare på Laxöns förskola i Halmstad kommun. E-post: christine.lagesson@utb.halmstad.se

Zandra Nilsson är utbildad tidigarelärare (förskola-åk5) och arbetar idag som förskollärare på Kärlekens förskola i Halmstad kommun.
E-post: zandra.nilsson@utb.halmstad.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev