Hoppa till sidinnehåll
Forskningsstudie

Programmering i matten gav inte bättre resultat

Publicerad:2020-12-08
Uppdaterad:2023-09-01
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Det är tveksamt om det går att lära sig matematik genom programmering i enlighet med de skrivningar som finns i grundskolans kursplaner. Något som väcker frågan om hur välgrundat policybeslutet om programmering i skolan var.

Det skriver det fristående forskningsinstitutet Ifous i slutrapporten från Ifous forsknings- och utvecklingsprogram Programmering i ämnesundervisningen, där 135 lärare, rektorer och ledare på huvudmannanivå under tre år har arbetat tillsammans med forskare inom området.

Resultaten visar bland annat att lärarprofessionen har stärkts och att elevernas motivation har ökat.

– Deltagarna har utvecklat en allt större säkerhet i vad programmering i undervisningen kan innebära. Samtidigt har de svårt att se att eleverna kan lära sig mer matematik genom programmering. Det finns många hinder, som att man först måste behärska tekniken. Eleverna fastnar i detaljer och kommer aldrig till ett matematiklärande, säger Anette Jahnke, process- och projektledare för FoU-programmet på Ifous.

Däremot finns det exempel på att eleverna har använt matematik för att programmera, samt att intresset för matematik har ökat, vilket kan bero på att programmering är en engagerande aktivitet, säger Anette Jahnke.

Läs hela Ifousrapporten Programmering i skolan – vad, när hur och varför? här

Av Moa Duvarci Engman

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer & boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev