Hoppa till sidinnehåll
Intervju

E – lärande måste anpassas kulturellt

Publicerad:2010-06-22
Uppdaterad:2012-04-12
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Vad som ses som god kvalitet i utbildning varierar mellan olika länder. För att internetbaserat lärande i högre utbildning ska vara framgångsrikt krävs att både teknik och formerna för undervisning och examination anpassas till en kulturell kontext. Det visar Davoud Masoumi, i avhandlingen Quality in E-learning in a Cultural Context: The Case of Iran.

Davoud Masoumi

Född 1975
i Bonab, Iran

Disputerade
2010-06-10

vid Göteborgs universitet med avhandlingen:

Avhandling

Quality in E-learning in a Cultural Context: The Case of Iran

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har en bakgrund inom media och tog med mig intresset för kvalitetsbegreppet in i forskningen. Som jag ser det finns det två synsätt. Antingen tillämpar man samma standard över hela linjen. Det är som snabbmat, McDonalds hamburgare ska smaka lika överallt. Eller så har man det kvalitetsbegrepp som kännetecknar traditionella restauranger, som kan variera mycket. Vad som är kvalitet beror på sammanhanget.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om kvalitetsarbete inom internetbaserat lärande, e-lärande, som växer snabbt i många utvecklingsländer. Problemet är att man importerar teknologi, undervisningsformer, examinationsmodeller med mera från främst USA och Storbritannien. Det fungerar ofta inte så bra, eftersom synen på kvalitet i undervisningen hänger ihop med kulturen.

– Jag lägger fram ett ramverk för att utveckla och kvalitetssäkra internetbaserat lärande med hänsyn till kulturella skillnader, med Iran som exempel.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Att synen på kvalitet i undervisningen hänger intimt ihop med kulturen. Det gäller överallt. Det går inte att importera system för utbildning utan att ta hänsyn till kulturella aspekter. Trots att Sverige och USA på många sätt är lika fungerar det inte att rakt av applicera amerikanska system här.

– Teknologin är till exempel inte värdeneutral, det finns inbäddade värderingar. Synen på vad som är ett bra resultat, en bra student, skiljer sig också. Det måste man ta hänsyn till när man bygger upp system för internetbaserat lärande. Även kvalitetsbegreppet utvecklas och förändras hela tiden.

Vad överraskade dig?

– Vid en utbildningsinstitution i Iran fick jag inte distribuera ett frågeformulär under datainsamlingen. Ledningen var orolig att mina frågor om kvalitet skulle öka studenternas medvetenhet och förväntningar

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla som intresserade av e-lärande och hur det kan utvecklas med hänsyn till den kulturella kontexten.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev