Hoppa till sidinnehåll
Elevhälsa

Kommunen backar barnen tillsammans

Publicerad:2020-05-19
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Skolchefen Dennis Hjelmström är spindeln i nätet när skola, socialtjänst och polis tar ett gemensamt grepp för att upptäcka barn som far illa.

Dennis Hjelmström, skolchef Ystad kommun. 

FÖR ETT OCH ett halvt år sedan riktades strålkastarljuset mot Ystad efter nyheten om att en grupp syskon hållits hemma i hemlighet av sina föräldrar. En av dem som slog larm om missförhållandena var kommunens nye skolchef Dennis Hjelmström. Barnen tvångsomhändertogs och placerades i familjehem.

Nu har Ystad kommun, Region Skåne och polisen inlett ett nära samarbete med namnet ”Backa barnet” för att bli bättre på att upptäcka barn som far illa. Tankarna fanns redan före upptäckten av syskonen, men fick extra aktualitet genom händelsen. Dennis Hjelmström är en av de drivande krafterna.

– Har man en skolchef som är nära involverad i ledningen av arbetet så har man säkrat att skolförvaltningen tar en aktiv roll, säger han.

Att skolan ingår i samarbeten med andra aktörer har inte alltid varit självklart. I Ystad liksom i andra kommuner har tätare kontakter stött på patrull i form av länge upptrampade arbetssätt och rutiner.

– Kommunala förvaltningar och andra aktörer är experter på sina egna regleringar, sitt arbetssätt, sina begrepp och sin kultur. Det leder till att alla omedvetet springer runt och bevakar sin egen roll, säger Dennis Hjelmström.

Samtidigt är det uppenbart att den som är föremål för stödinsatser, i det här fallet ett barn, ofta har en komplex problematik som inte går att rätta in i en färdig form.

– Det kräver att alla runt barnet tar ett helhetsgrepp om problematiken. Det har vi inte varit bra på.

Varför är det så svårt?

– Min egen övertygelse är att det är på grund av att vi är människor. Vi har haft evolutionära fördelar av att sortera, kategorisera och dela in i fack. Det gör vi även med våra organisationer eftersom det ger överblick och kontroll.
Den här drivkraften kan motverka ambitionen att närma sig varandra och utbyta kunskaper och erfarenheter, resonerar Dennis Hjelmström. Dessutom finns till exempel sekretesslagstiftningen som många gånger är ett hinder mot att till exempel utbyta information mellan förvaltningar.

Har du ändrat arbetssätt och rutiner i förhållande till dina rektorer som en följd av arbetet med Backa barnet?

– Vi bygger en ny förskola och skola som ska bli pilot för det här arbetssättet. Rektor får även en nyckelfunktion som barnsamordnare. Den rollen kommer att testas på allvar med stöd från Backa barnet.

Funktionen som skolchef öppnar många möjligheter för den som vill bygga upp ett starkt nätverk.

– Jag har ingångar till andra förvaltningar på ett sätt som rektor inte har. Det är alltid enklare att ha åtkomst till chefer som är på samma nivå som en själv.

GENOM KONTAKTERNA över förvaltningsgränserna kan Dennis Hjelmström skaffa sig överblick och förståelse för vad som är möjligt att åstadkomma inom kommunens budgetramar. Han får ökad insikt om politikens roll och hur man kan ta sig fram i den kommunala byråkratin.

Arbetet med Backa barnet har blivit både en injektion för och en motor i det förvaltningsövergripande tänket. Efter en första förberedande fas är det nu dags att börja arbeta mer operativt tillsammans. Dennis Hjelmström undviker ordet projekt.

– Vi vill inte ha projektledare, utan hellre förankra arbetet hos sådana som jag som redan finns i processen. Risken är att projektledare uppfattas som exklusiva ägare av ett budskap och därför stöter på patrull. Vi försöker få arbetet att växa underifrån i våra egna verksamheter, säger han.


TIPS! Lyssna till Dennis Hjelmström, skolchef i Ystad kommun, på Skolportens konferens elevhälsa! Datum: 15–16 september 2020 i Stockholm.

Missa inte boka-tidigt-priset! 3 795 kr exkl. moms (gäller fram till 30 juni).

Ord. pris 4 995 kr exkl. moms

Du kan antingen delta på plats eller boka webbkonferens! Läs mer här!


MATS CRONHAG, lokalpolisområdeschef i Ystad, har stora förhoppningar på samarbetet med både kommunen och Region Skåne. Blir det framgångsrikt kan det komma att skalas upp till nationell nivå.

– Ju fler ögon och öron som kan upptäcka avvikelser hos ungdomar där det behövs stöd, desto bättre. Ju fler unga vi kan fånga i tid, desto större blir den samhällsekonomiska vinsten. Om vi inte lyckas kan det skapas trauman för den enskilde och de anhöriga, säger han.

FÖR MATS CRONHAG blir skolchefen en naturlig samtalspartner. Samtidigt är det långt ifrån den enda kontaktvägen han kommer ha till skolan och socialtjänsten.

– Jag uppfattar det som att vi ska jobba på alla nivåer. Alla som rör sig bland ungdomar är viktiga, säger han. Petra Larsson, som är rektor på Norreportskolan i Ystad, tror att det är lättare att få till ett bra samarbete med andra förvaltningar och aktörer i en mindre kommun än i en större.

Både i ett sådant sammanhang och i samspelet mellan rektorerna och förvaltningen internt i kommunen har skolchefen en avgörande roll.

– Vill vi lyfta något från vår rektorsgrupp gör vi det till vår skolchef, som sedan tar frågan vidare. Skolchefen är vårt språkrör utåt, säger hon. Petra Larsson menar att rektorerna redan i dagsläget har väldigt välfungerande kontakter med socialförvaltningen i Ystad.

Just därför tror hon att Backa barnet kommer att fungera bra när samarbetet nu är på väg att ta en mer konkret form.

– Tillsammans med chefen för socialförvaltningen har skolchefen satt agendan för hur vi ska samverka. Skolchefen har ansvar för att skapa rätt förutsättningar och tid för oss att träffas, säger Petra Larsson.

Av Torbjörn Tenfält

Foto Emil Malmborg


Skolportens magasin nr 3/2020.

SKOLPORTEN NR 3/2020 – UTE 15 maj!

Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den. Och förutsättningarna för att lyckas som skolchef varierar starkt.

Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten.

Reportage: Följ med till San Sebastián i Baskien och skolan som framhålls som innovativ av OECD.

Avhandlat: Janna Lundbergs doktorsavhandling om debattklimatet på en elitskola har valts till lärarpanelens favorit.

Läs mer om senaste numret av Skolportens magasin här!

Du som är prenumerant läser hela arkivet i appen Skolporten! Ladda ner den i App Store eller Google Play

Vill du prenumerera? Missa inte prova på-priset 2 nr av Skolporten för 99 kr*!

Prenumerera

* Endast för nya prenumeranter


Läs hela bilagan Pedagogisk forskning 2019 utan kostnad här!

Den årliga bilagan Pedagogisk forskning 2019 följer med Skolportens magasin till alla prenumeranter.

Du kan även köpa tryckta lösnummer av Skolporten i vår webbshop!

Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev