Hoppa till sidinnehåll
Ledarskap

Ledare: Det viktigaste uppdraget

Publicerad:2020-05-18
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

SAMMA DAG SOM jag skriver denna ledare presenterar regeringsutredaren Björn Åstrand utredningen om en mer likvärdig skola, ett uppdrag han fick för omkring två år sedan.

Att kötid inte längre ska få användas för urval till en viss skola, samt att sättet att beräkna skolpengen bör ändras, är några av huvudförslagen i den över 700 sidor långa utredningen. Men den övergripande slutsatsen, skriver Björn Åstrand på DN Debatt, är att staten måste ta ett större ansvar för att skolan ska bli mer likvärdig.

Begreppet likvärdighet betyder både att alla elever ska ha lika tillgång till utbildning – och ha tillgång till utbildning av lika kvalitet. Dessutom ska alla elever ha möjlighet att lyckas i skolan oavsett vilken bakgrund eller vilka förutsättningar de har.

Skolchefen är en av dem som har i uppdrag att se till att detta svåra och oerhört viktiga uppdrag följs. Men skolchefens position i den så kallade styrkedjan är komplex – och utsatt. Läs mer i temaartikeln om skolchefens roll i nya numret av Skolportens magasin!

Missa inte heller intervjun med utbildningsforskaren och docenten Gunnlaugur Magnússon, som önskar att skoldebatten släppte detaljerna och fokuserade på de stora frågorna: Vilken skola vill vi ha och vilka resurser är vi beredda att lägga på den?

Moa Duvarci Engman,
chefredaktör Skolportens magasin


Skolportens magasin nr 3/2020.

SKOLPORTEN NR 3/2020 – UTE 15 maj!

Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den. Och förutsättningarna för att lyckas som skolchef varierar starkt.

Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten.

Reportage: Följ med till San Sebastián i Baskien och skolan som framhålls som innovativ av OECD.

Avhandlat: Janna Lundbergs doktorsavhandling om debattklimatet på en elitskola har valts till lärarpanelens favorit.

Läs mer om senaste numret av Skolportens magasin här!

Du som är prenumerant läser hela arkivet i appen Skolporten! Ladda ner den i App Store eller Google Play

Vill du prenumerera? Missa inte prova på-priset 2 nr av Skolporten för 99 kr!

Prenumerera


Läs hela bilagan Pedagogisk forskning 2019 utan kostnad här!

Den årliga bilagan Pedagogisk forskning 2019 följer med Skolportens magasin till alla prenumeranter.

Du kan även köpa tryckta lösnummer av Skolporten i vår webbshop!

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev