Hoppa till sidinnehåll
Ledarskap

Skolbibliotek: ”Viktigt att ha rektors mandat”

Publicerad:2020-04-21
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

För en lyckad skolbiblioteksverksamhet behöver rektor ge det pedagogiska mandatet för skolbibliotekarien att verka i undervisningen, säger Sofia Malmberg, som har skrivit flera böcker om skolbibliotek.

Sofia Malmberg. Foto: Oskar Omne

Sofia Malmberg har skrivit flera böcker om skolbibliotek och arbetar sedan år 2016 som samordnare för skolbiblioteken i Järfälla. Innan dess jobbade hon i tolv år som skolbibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. Där såg hon till att läsa in sig på läroplanen och kursmålen och funderade sedan på vad hon kunde bidra med som bibliotekarie.

– Behövde eleverna söka information eller diskutera källkritik? Lära sig skriva referenser eller avgöra om en bild är manipulerad? Fanns samma mål i flera ämnen, och kunde jag knyta en röd tråd mellan dem? säger Sofia Malmberg.

Nästa steg blev att ta fram ett projektförslag med idéer och bolla med IKT-pedagogen. Sedan bjöd hon in lärarna och presenterade sin projektplan, komplett med förslag på lektionsupplägg, kursmål och uppföljning: ”Jag ser att eleverna behöver nå de här målen i de här ämnena, så här skulle vi kunna samarbeta.” En del var nyfikna och andra tyckte att de minsann kunde sköta sin undervisning på egen hand.

– Jag stångade mig inte blodig med dem som inte var redo för ett sådant samarbete, utan fokuserade på dem som var intresserade. Om du gör ett bra jobb kommer de andra lärarna se att måluppfyllelsen ökar och att eleverna tycker att undervisningen är spännande.

Att bli en del av arbetslagen kunde vara svårt. En del lärare undrade vad hon gjorde där – borde hon inte vara i skolbiblioteket?

– Det är viktigt att få pedagogiskt mandat från rektor. Det kan ske genom att rektor säger på personalmöten att skolbibliotekarien är en del av arbetslaget och det gemensamma arbetet med att få eleverna att nå målen. Rektor kan också fråga på medarbetarsamtalen hur, och i vilken utsträckning, läraren samarbetar med skolbibliotekarien.

När den nya läroplanen kom 2011 blev källkritik och ämnesintegrerat arbete viktigt. Sofia Malmberg deltog i arbetslagsmöten på Adolf Fredriks musikklasser för att förstå lärarnas tankar och behov och på så sätt hitta ingångar till samarbeten.

– Många lärare upplevde ämnesintegrering som nytt och svårt. De pratade om samma saker ur olika ämnesperspektiv, men de pratade inte med varandra. Jag träffade alla, och blev den som kunde knyta samman dem över ämnesgränserna.

Hon upplever att det händer något större när skolbibliotekarien och lärare arbetar tillsammans. Skolbibliotekarien har fokus på läsande, källkritik och informationssökning. Även om ämneslärarna delvis också har det, så kan de inte lägga lika mycket tid på att hålla sig à jour. Det är också viktigt att jobba tillsammans, poängterar hon – bibliotekarien ska inte hoppa in och vakta eleverna en stund med lite bokprat.

– Då tas inte din kompetens tillvara. Sträva efter att vara en del av planering, genomförande och efterarbete. Planera till exempel ett pass om informationssökning tillsammans med läraren. Vad ska eleverna ta reda på fakta om? Vilka svårigheter kan de möta? Vad ska de använda kunskaperna till? Vilka källor har de redan jobbat med?

I dag jobbar Sofia Malmberg som samordnare för skolbiblioteken i Järfälla kommun. Här finns ännu inte möjlighet att jobba strukturerat med språkutveckling och digital kompetens, i någon större utsträckning, eftersom det saknas skolbibliotekarier. Liksom i många kommuner är ekonomin ansträngd och kommunens enda skolbibliotekarie är varslad. Då sköts arbetet i stället av bibliotekspedagoger och biblioteksassistenter. Det kan vara lärare, personer som arbetstränar eller nyanlända som språktränar. Lärare har också i uppdrag att arbeta med språkutveckling och digital kompetens, men saknar skolbibliotekariernas spetskompetens, menar hon.

– Om du har en biblioteksassistent eller bibliotekspedagog, är mycket beroende av den personens kompetens och hur mycket tid den har avsatt för biblioteket. Språkutveckling kan svensklärare jobba med, men digital kompetens, med källkritik och informationssökning, brukar vara svårare, säger Sofia Malmberg.

4xTIPS TILL SKOLBIBLIOTEKARIER

x Kräv att få pedagogiskt mandat från rektor att verka i undervisningen.
x Hitta ingångar i läroplanen där du kan använda din kompetens.
x Delta i ämneslagsmöten, lektionsplanering och genomförande.
x Skapa relationer med lärare och annan personal.

Av Jennie Aquilonius


SKOLPORTEN NR 2/2020 – UTE NU!

Tema: SKOLBIBLIOTEK. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Intervju: Läsforskaren Ulrika Wolff om varför tidiga insatser vid läs- och skrivsvårigheter är avgörande. Hennes forskning om små barns läsning har fått stort genomslag.

För att uppmärksamma att Skolporten fyller 20 år erbjuder vi fri läsning av Skolporten nr 2/2020 samt bilagan Pedagogisk forskning!

Läs direkt på din dator här eller läs i appen Skolporten! Ladda ner den i App Store eller Google Play

Läs mer om Skolportens magasin här!

Vill du prenumerera? Missa inte prova på-priset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera


Den årliga bilagan Pedagogisk forskning 2019 följer med Skolportens magasin till alla prenumeranter.

Du kan även köpa tryckta lösnummer av Skolporten i vår webbshop!

Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev