Hoppa till sidinnehåll
Gymnasieskola

Fordonspojkar – duktiga läsare men behöver uppmuntran

Publicerad:2010-03-09
Uppdaterad:2012-04-12
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Pojkar på fordonsprogrammet har stor potential i svenskämnet men de behöver uppmuntran att gå vidare i sin läsning. Det gäller också att se hur ett avståndstagande kan vara tecken på intresse, skriver Stig-Börje Asplund i sin avhandling Läsning som identitetsskapande handling. Gemenskapande och utbrytningsförsök i fordonspojkars litteratursamtal.

Stig-Börje Asplund

Född 1973
i Torsby

Disputerade
2010-03-26

vid Karlstads universitet med avhandlingen:

Avhandling

Läsning som identitetsskapande handling: Gemenskapande och utbrytningsförsök i fordonspojkars litteratursamtal.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag är svensklärare på gymnasiet och har undervisat mycket på fordonsprogrammet där det är mest pojkar. Ofta finns visst motstånd hos de här pojkarna mot svenskämnet men det glimtar till ibland av ett genuint intresse och det tyckte jag var väldigt intressant.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om fordonspojkars litteratursamtal. Jag har följt en klass genom gymnasiet och videofilmat deras gruppsamtal om olika romaner. Jag har tittat på vad som händer när läraren lämnar dem och vilka olika läsningar som kommer till uttryck.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Det kommer fram en ganska mångfacetterad bild av pojkarna. Delvis bekräftas den gängse bilden: det blir det en grabbig jargong som skapar gemenskap i gruppen. Man ska inte ta samtalen på för stort allvar och inte engagera sig så mycket i skolan. Men de här mönstren bryts också ibland. Ofta är pojkarna kompetenta läsare och skapar en gemenskap som bygger på att man har läst texterna. De har många gånger en annan, mer textnära, läsning än läraren. Studien visar att lärarna har en viktig uppgift i att utmana pojkarna, för att lyfta fram andra läsningar. Det är viktigt att hjälpa de pojkar som gör alternativa läsningar och visa upp karaktärer som står för alternativa värden.

Vad överraskade dig?

– Att det är så mycket som händer i de här grupperna. Tittar man noga på vad pojkarna säger och gör kan det ge uttryck för något annat än det man tror först. Det som kan se ut som avståndstagande från vissa romaner och karaktärer kanske egentligen är ett visat intresse. Jag slogs också av att de är så duktiga och tar sina studier på allvar.

Vem har nytta av dina resultat?

– Jag tror att många lärare kan ha nytta av att omvärdera sin bild av de här pojkgrupperna.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev