Hoppa till sidinnehåll
Forskning

Ledare: Så ska pojkarna få bättre betyg

Publicerad:2019-12-19
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

STOPPA SKOJBRÅKEN. Arbeta normkritiskt. Skapa en tryggare skola.

Det var rektor Magdalena Norins recept för att höja pluggkulturen och minska destruktiva maskulinitetsnormer på den kommunala högstadieskolan Järvenskolan i Katrineholm. Strategin fungerade – sedan arbetet påbörjades våren år 2015 har såväl pojkarnas som flickornas betyg ökat.

Glappet mellan pojkars och flickors skolresultat är stort i skolan och har varit det länge: pojkar som grupp har sämre skolresultat än flickor. Samtidigt finns en annan viktig aspekt som inte får glömmas bort – klassperspektivet. Flickor presterar bättre än pojkar inom varje socioekonomisk grupp. Men en pojke vars föräldrar är högutbildade har bättre betyg än en flicka vars föräldrar är lågutbildade.

Hur ska då skolan arbeta för att bryta och motverka stereotypa könsmönster som påverkar betygen, något som skolan har i uppdrag att göra?

För att det ska ske en genomgripande förändring i skolan behöver skolledningen driva frågorna och se till att alla på skolan vet varför och hur jämställdhetsarbetet ska genomföras. Det menar forskaren Mia Heikkilä, aktuell med boken Skolutveckling och jämställdhet och en av dem som intervjuas i temat om pojkar och skolresultat i det här numret av Skolporten.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin

moa.engman@skolporten.se


Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 12 december 2019

Beställ lösnummer i vår webbshop!

Tema: Pojkar i skolan.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev