Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Ledare: Fritidshemmets unika möjligheter

Publicerad:2019-10-24
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

DRYGT EN HALV miljon barn är inskrivna på fritidshem i Sverige, fler än i gymnasieskolan. Och fritidshemmet har stor betydelse för elevers lärande och utveckling. Enligt en studie från år 2013 i Stockholms stad hade de framgångsrika skolorna ett väl fungerande samarbete mellan skola och fritidshem, medan mindre framgångsrika skolor använde fritidshemmets personal som assistenter till grundskollärarna.

Men det är inte en “skolifiering” av fritidshemmet som behövs, menar flera av forskarna som intervjuas i Skolportens tema om fritidshem i det här numret, utan fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara.

Som till exempel på Skeppsrevets fritidshem i Kalmar, där personalen beslöt sig för att skapa aktiviteter som barnen tycker är roliga och som samtidigt tränar dem i att pröva nya saker och ta egna initiativ.

På köpet så stannar de äldre eleverna kvar på fritidshemmet i stället för att sluta komma dit, vilket ger personalen möjlighet att arbeta med barnens lärande – och även deras värderingar.

>>>Läs mer i nya numret av Skolportens magasin – ute nu! 

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


RÄTTELSE: I temaartikeln om elevhälsa i förra numret av Skolportens magasin hade ingressen på sidan 26 en missvisande formulering. Regeringsuppdraget om tidiga och samordnade insatser för barn och unga har fokus på samverkan mellan elevhälsa, hälso- och sjukvård samt socialtjänst, och inget annat. I själva artikeln var uppdraget korrekt beskrivet.


Skolporten nr 5/2019.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 24 oktober 2019!

Tema: Fritidshemmet

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev