Hoppa till sidinnehåll

Skolan som demokratiprojekt: En poststrukturell diskursanalys av demokratiuppdrag och lärarsubjekt

Publicerad:2019-08-27
Uppdaterad:2021-06-18

Ami Cooper har i sin avhandling kritiskt granskat konstruktionen av grundskolans demokratiuppdrag och vilka konsekvenser den får för lärarsubjektet.

Författare

Ami Cooper

Handledare

Professor Hector Pérez Prieto, Karlstads universitet Lektor Joakim Larsson, Karlstads universitet

Opponent

Professor Kerstin von Brömssen, Högskolan Väst.

Disputerat vid

Karlstads universitet

Disputationsdag

2019-09-13

Titel (se)

Skolan som demokratiprojekt: En poststrukturell diskursanalys av demokratiuppdrag och lärarsubjekt

Titel (eng)

School as a Democracy Project : A Poststructural Discourse-Theoretical Analysis of Schools’ Democratic Mission and Teacher Subjects

Institution

Institutionen för pedagogiska studier

Skolan som demokratiprojekt: En poststrukturell diskursanalys av demokratiuppdrag och lärarsubjekt

I många demokratiska samhällen har skolan ett ansvar att förbereda unga människor för sin roll som demokratiska medborgare. En vanlig utgångspunkt tas i att utbildning om, genom och för demokrati är avgörande för demokratins fortlevnad. I en tid där högerpopulistisk retorik, desinformation och hot mot folkvalda hör till vardagen förefaller det viktigare än någonsin att utbilda för demokrati.

Avhandlingens syfte är att kritiskt granska konstruktionen av grundskolans demokratiuppdrag och vilka konsekvenser den får för lärarsubjektet. Baserat på de politiska filosoferna Ernesto Laclaus och Chantal Mouffes poststrukturella teorier om diskurs, hegemoni och radikal demokrati konstrueras ett ramverk för att analysera ett urval av nationella utbildningspolitiska texter mellan 2009 – 2018.

Tidigare forskning visar att debatten om det demokrati- och medborgarfostrande uppdraget närmar sig en marknadsliberal position och flera diskurs- eller textanalytiska studier indikerar diskurser och språkbruk som influerats av nyliberal ideologi. Resultatet från studien visar hur uppdraget tar form i relation till mål- och resultatstyrning, dokumentation och kvalitetssäkring där demokratiuppdraget tar form som en del av ett managementperspektiv. En särskild form av styrning i skärningspunkten mellan en juridisk reglering av mellanmänsklig samvaro, deliberativa samtalskvaliteter och betoningen av konsensus resulterar i att demokratiuppdraget konstrueras som den kränkningsfria skolan.

Avhandlingens bidrag består i att ställa nya frågor om skolans demokratiuppdrag och belysa hur uppdraget tillskrivs mening och vilka konsekvenserna av detta blir.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer och boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev