Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Student teachers’ and beginning teachers’ coping with emotionally challenging situations

Publicerad:2019-05-21

Vilka situationer beskriver lärarstudenter och nyblivna lärare som emotionellt påfrestande? Det är en av frågorna som Henrik Lindqvist utforskar i sin avhandling.

Författare

Henrik Lindqvist

Handledare

Professor Robert Thornberg, Linköpings universitet Maria Weurlander, KTH

Opponent

Professor Anneli Frelin, Högskolan i Gävle

Disputerat vid

Linköpings universitet

Disputationsdag

2019-05-24

Titel (eng)

Student teachers’ and beginning teachers’ coping with emotionally challenging situations

Institution

Institutionen för beteendevetenskap och lärande

Abstrakt

Avhandlingen behandlar lärarstudenternas och nyblivna lärares erfarenheter av obehagliga situationer. Frågeställningar innefattar: Vilka situationer beskriver lärarstudenter och nyblivna lärare som emotionellt påfrestande? Hur hanterar lärarstudenter och nyblivna lärare emotionellt påfrestande situationer som beskrivs? Avhandlingen innefattar fyra artiklar som behandlar dessa frågeställningar. Resultat visar att lärarstudenters hanterandestrategier innefattar (1) att skjuta fram lärande att hantera känslomässigt påfrestande situationer när de börjar att arbeta samt (2) att acceptera att det inte går att påverka situationer som är känslomässigt påfrestande och då enbart acceptera de förhållanden som skapar känslomässigt utmanade situationer. Andra strategier som studierna har visat innefattade att verka för förändring, vara en del av ett kollektiv eller att förminska ansvar som sätt att hantera känslomässiga utmaningar. Lärarstudenter etablerade gränser som ett sätt att hantera påfrestande situationer i relation till känslomässigt arbetet och i förhållande till olika relationer. De nyblivna lärarna var tvungna att förhålla sig till konflikter. Detta gjorde nyblivna lärare i studien genom att verka för sin autonoma position, genom att engagera sig i samarbete, genom att försöka påverka eller genom att alliera sig med arbetsplatsens värdeförmedling. Dessa strategier verkar vara sammanlänkade med olika konsekvenser, där autonomi och att vara en påverkanskraft i större utsträckning verkar leda till tankar om att byta skola eller att sluta som lärare.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer och boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev