Hoppa till sidinnehåll

Veckobrev 4818

Publicerad:2018-11-27
John Miller
Redaktör:John Miller

Skolverket öppnar för mer fjärrundervisning

Skolverket föreslår att regeringen tillåter fjärrundervisning i fler ämnen och i lägre årskurser. Det behövs för att fler elever ska få undervisning av behöriga lärare, enligt Skolverket.
Sveriges Radio

Blandat mottagande av förslag om mer fjärrundervisning

Skolverkets förslag om att regeringen ska tillåta fjärrundervisning delar partierna.
Sveriges Radio

Lärare i Stockholm får generellt lönepåslag

Alla lärare i Stockholm får samma löneökning i år på grund av att förhandlingarna kom igång så sent. I Göteborg har det tagit historiskt lång tid att få klart med den nya lönepotten, som betalas ut först långt in i nästa år.
Lärarnas tidning

Stora skillnader mellan skolors säkerhetsarbete

Skolan är enligt lag skyldig att erbjuda en trygg och säker skolmiljö. Men hur kommunerna och de enskilda skolorna lägger upp arbetet – för att uppnå en sund och säker miljö – varierar. Det menar säkerhetskonsulten Mattias Tengwall.
SVT Uppsala

Så ska skolorna bli säkrare

I ett halvår har ett 30-tal personer i Uppsala kommun arbetat med frågan hur tryggheten och säkerheten ska stärkas i skolan. Ett mål är att att öka medvetenheten.
SVT Uppsala

”Vi måste påminna, påminna, påminna”

Rektorn på Kvarngärdesskolan i Uppsala var nyligen i USA och Minnesota och besökte skolor. Hon slogs av det höga säkerhetsläget, och blev inte inspirerad.
SVT Uppsala

Nytt FoU-program: Fritidshemmet!

Fritidshemmets viktiga, pedagogiska uppdrag förtydligades i den senaste läroplanen och ska bedrivas på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Men hur ser det ut i praktiken? Du som representerar en skolhuvudman som vill medverka till att forma FoU-programmets innehåll inbjuds till ett möte, den 29 november, där målet är att planera inriktning och upplägg av programmet.
Läs mer och anmäl dig här external link

Fordonselever snabbast ut i fast arbete

Fordon, bygg och VVS. Ungdomar som gått något av de tre gymnasieprogrammen kommer snabbast ut i arbete efter examen, visar färsk statistik från Skolverket.
Svenska Dagbladet

PM – Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan 2016?

PM – Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan 2016? (pdf)
Skolverket

”Hur ska den svenska skolan möta lärarbristen?”

Nu lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Svenskt Näringslivs Johan Olsson och Karin Rebas.
Dagens Samhälle

Handlingskraft kan lösa lärarkrisen

Handlingskraft kan lösa lärarkrisen. (pdf)
Svenskt Näringsliv

Här har eleverna prao i fem årskurser

På Malmaskolan värdesätts praon högt. Redan från årskurs 5 får eleverna börja bekanta sig med arbetslivet. ”Jag tror att vi har mest prao i Sverige”, säger Henrik Zarins, studie- och yrkesvägledare på skolan.
Skolvärlden

Skolportens fokussida: Lön & Karriär

Ta del av det senaste inom lönestatistik, arbetsmiljö, organisation och arbetslag, karriärtjänster och mycket mer.
Till Lön & Karriär external link

Många nya namn i skolledarnas styrelse

Lärarförbundet Skolledare har valt sina nya ledande företrädare. Ann-Charlotte Gavelin Rydman fortsätter som ordförande medan många nya namn tar plats i den utökade styrelsen.
Chef & Ledarskap

Emmabodakonferensen firade 50 år

Emmabodakonferensen firade nu i november 50 år. Under dessa år har skolledare i sydöstra Sverige, en gång om året, samlats i Emmaboda för att sätta fokus på frågor runt skolledarskap.
Sveriges Skolledarförbund

Rektorn vill utmana klädnormerna

Han kom till jobbet klädd i klänning för att bryta normen och visa stöd för eleverna och deras rätt att klä sig hur de vill. Henrik Theorin, rektor vid Hagaskolan i Umeå, hoppas att han kan lära genom att visa.
SVT Nyheter Västerbotten

”Därför blev vi Sveriges ’sämsta’ skolkommun”

Fagersta kommun pekas i den listan ut som absolut sämst. Men Fagersta tog sitt ansvar i flyktingkrisen – andra kommuner satt med armarna i kors, skriver Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta.
Aftonbladet

Sveriges sämsta skolkommun: Flyktingpolitik påverkar skolrankningen

Vellinge kommun har Sveriges bästa skolor – och Fagersta kommun landets sämsta, enligt Lärarförbundets årliga rankning. Nu kritiserar Fagerstas kommunalråd rankningen i en debattartikel i Aftonbladet och menar att Vellinges låga flyktingmottagande påverkat resultatet.
Expressen

Hamilton: Lärarförbundets skolranking glömmer bort eleverna

Lärarförbundets skolranking glömmer bort eleverna, skriver Ulla Hamilton.
Altinget

Konferenskalendarium VT2019

”Proffsigt och med kvalitet rakt igenom!” Vi på Skolporten är stolta över goda vitsord och betyg från våra utvärderingar! Nu är vårterminens alla konferenser bokningsbara och vi erbjuder såväl ämnesspecifika som mer allmänna utbildningsdagar. Testa oss gärna, vi har höga krav på oss själva att hålla den kvalitetsnivå du som deltagare ställer! Boka-tidigt-rabatter på samtliga konferenser och du kan välja om du önskar faktureras 2018 eller 2019!

Läs mer och boka din plats

Kulturskolor i små kommuner nedläggningshotade

Den nya studien Framtida möjligheter för kulturskolan visar att verksamheten i 70 kommuner ser framför sig en negativ eller osäker framtid med besparingar och nedläggningshot som främst drabbar kommuner med få invånare.
Kulturskolerådet

Framtida möjligheter för kulturskolan – Resultat av en enkätstudie bland Sveriges musik- och kulturskolor 2018

Framtida möjligheter för kulturskolan – Resultat av en enkätstudie bland Sveriges musik- och kulturskolor 2018. (pdf)
Kulturskolerådet

Skolledarnas nya nationella styrelse

Sveriges största organisation för Skolledare har valt en ny styrelse för de kommande fyra åren. En styrelse som efter kongressen utökades med 2 personer och nu totalt består av 13 personer.
Lärarförbundet

Elevers upplevelser av segregation och utanförskap hinder för lärande

Låg måluppfyllelse i matematik hos elever med utländsk bakgrund beror främst på upplevelse av utanförskap snarare än språkförbistring. Det visar Petra Svensson Källbergs avhandling.
Skolporten

Val av gymnasieskola speglar segregation

Flickor väljer gymnasieskola utifrån känsla av tillhörighet, snarare än program eller betyg. Skolvalet både speglar och förstärker segregation, menar Johanna Sixtensson som forskat om unga tjejers vardagsliv.
Skolporten

Riksbankens Jubileumsfond ger Janne Kontio och Skolporten anslag för gemensam podd om ny pedagogisk forskning

Riksbankens Jubileumsfond ger Janne Kontio och Skolporten anslag för gemensam podd om ny pedagogisk forskning
Skolporten

1 500 ungdomar har fått hjälp i stort skolprojekt

Var fjärde elev avslutade gymnasiet utan examen förra året. Utan fullständiga gymnasiebetyg ökar risken för psykisk ohälsa, utanförskap och arbetslöshet. För att minska skolfrånvaron och avhoppen har fem län och ett trettiotal kommuner i östra mellansverige arbetat i projektet #jagmed under tre år.
SVT Örebro

Gunnar Berg: Skolledarskap – en fråga om att bemästra korstrycket

Resultatansvarigt chefskap och verksamhetsansvarigt ledarskap är två olika sidor av rektorsrollen, med olika krav och olika förväntningar, menar Gunnar Berg, professor emeritus och rektorsutbildare, och det gäller att lära sig hantera båda.
Skola och Samhälle

Från fjärrkontroll till förtroende

Mätning, kontroll, utvärdering. Detalj­styrningen av skolan tar tid och kraft för lärarna och skapar frustration hos skolledarna. Men nu har en dörr öppnats på glänt för en större tillit till professionen.
Pedagogiska Magasinet

Jakten på tillitstjuvarna

Två lärare fick i uppdrag att lista arbetsuppgifter som de själva kategoriserar som ”kontroll uppifrån”. Resultatet visar hur bristen på tillit splittrar lärarnas dagar.
Pedagogiska Magasinet

Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer