Hoppa till sidinnehåll
Gymnasieskola

Vänner har betydelse för ungdomars fysiska aktivitet

Publicerad:2012-05-29
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Katarina Mikaelsson
Katarina Mikaelsson

Född 1962
i Luleå

Disputerade 2012-05-04
vid Luleå tekniska universitet

Avhandling

Fysisk aktivitet, inaktivitet och kapacitet hos gymnasieungdomar

Att ha fysiskt aktiva vänner och att aktiviteten är lustfylld är viktigt för att ungdomar ska vilja träna. Det framkommer i Katarina Mikaelssons avhandling om fysisk aktivitet.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag jobbar som lärare på sjukgymnastutbildningen. Innan det arbetade jag som sjukgymnast där fysisk aktivitet är centralt särskilt eftersom det ger positiva hälsoeffekter. Jag har också jobbat inom idrottsrörelsen och vet att ett antal ungdomar är fysiskt aktiva, men inte alla. När man är ung tänker man kanske inte alltid långsiktigt. Hur får man de som inte är aktiva att bli det för hälsans skull?

Vad handlar avhandlingen om?

– Om att undersöka hur fysiskt aktiva ungdomar är och deras resonemang om fysisk aktivitet och hälsa. Populationen är gymnasieungdomar som är på väg in i vuxenlivet. De befinner sig i ett uppbrott, flyttar kanske hemifrån och går in i arbetslivet. Jag har också mätt fysisk kapacitet och satt det i relation till fysisk aktivitet, samt även tittat på stillasittande tid. Slutligen gjordes en intervjustudie.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Vi ser att det finns ett antal ungdomar som inte uppnår rekommendationerna för hur fysiskt aktiva de bör vara för att uppnå bra hälsa. De skulle kunna vara en riskgrupp för framtida hälsa. Det finns en koppling mellan fysisk kapacitet och intensitet. Tränar man med hög intensitet visar det att kapaciteten är högre. Det är viktigt att tänka på vilken intensitet man tränar på om man vill uppnå fysisk kapacitet.

– Det finns också en könsskillnad. Tjejer är inte i samma grad fysiskt aktiva och tränar på lägre intensitetsnivåer än killar. Ett annat resultat är att vänner har betydelse för hur och om ungdomar tränar. Det är också viktigt att aktiviteten är rolig. Fysiskt inaktiva ungdomar tycker det är kul när de tränar på ett oseriöst vis, men inte om träningen blir för tävlingsinriktad.

Vad överraskade dig?

– Mycket överensstämmer med vad man kunde förvänta sig. Men trots att inte ungdomarna var fysiskt aktiva hade de kunskap om hälsoeffekterna och en positiv inställning till att lära sig mer om fysisk aktivitet och hälsa. Det visar att det finns en potential att fånga upp de här ungdomarna.

Vem har nytta av dina resultat?

– Alla runt ungdomar, som skola, hälsovården och föräldrar. Och inte minst ungdomarna själva. Man får hitta lösningar tillsammans med hjälp av ungdomarnas egna resonemang.

Gunilla Nordin

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev