Hoppa till sidinnehåll

Brobygge mellan universitet och gymnasieskola

Publicerad:2010-08-15
Uppdaterad:2012-04-26
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Artikel nr 8 2010: Brobygge mellan universitet och gymnasieskola. Om ett samarbets- och nätverksprojekt i ämnet tyska

Syftet med projektet har varit att öka elevantalet på högre språksteg samt att ge ungdomar en inblick i vetenskapligt arbete och tänkande genom att erbjuda dem en möjlighet att resonera

utifrån teoretiska begrepp och känna på den akademiska miljön. Syftet har också varit att inom ramen för samarbetsprojektet mellan gymnasiet och universitetet föra en aktiv dialog mellan lärare på olika stadier och mellan lärare på olika gymnasieskolor om utbildning, förväntningar och krav inför fortsatta studier på akademisk nivå. Det intensifierade samverkansprojektet mellan olika gymnasieskolor och Stockholms universitet har medfört en fördubbling av elevantalet på de högre stegen på Nacka Gymnasium.

Ewa Baedecke Yllner är gymnasielärare i tyska och svenska på Nacka gymnasium och tjänstgör i arbetslaget Utland och Juridik. Hon har bott och arbetat i Tyskland och studerat i Frankrike. På Nacka Gymnasium är hon språkkoordinator, vilket betyder att hon måste vara uppdaterad med den senaste språkforskningen. Arbetet innebär bl. a. att hon anordnar studiedagar för lärare i moderna språk på Nacka Gymnasium och att hon för en aktiv dialog med Stora grundskolans lärare i Nacka kommun.

E-post: ewa-katharina.baedecke@nacka.se

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev