Hoppa till sidinnehåll
Vetenskaplig tidskrift

School craft in memories of three generations

Publicerad:2018-09-10
Uppdaterad:2023-09-03
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander

Utifrån 15 personer från fem familjer har författarna undersökt tre generationers minnen från skolslöjd i Finland mellan 1940‒2010. Studiens fokus var till vilka slöjdminnen de olika generationerna relaterade. I Finland har skolslöjden varit obligatorisk under drygt 150 år. För att kunna jämföra slöjdminnena över tid görs en kort redogörelse för finska läroplansförändringar mellan 1866‒2014. Studies intervjuer utfördes både individuellt och i grupp mellan olika generationer där förhållandena kring slöjdundervisning, elever och lärare samt slöjdföremål och processen bakom dem tolkades. Analyserna av intervjuerna gjordes dels utifrån de slöjdföremål som tillverkades i skolslöjden, dels utifrån positiva och negativa minnesbilder som kunde kopplas till slöjden. Egentillverkade slöjdföremål, slöjdbegrepp och slöjdtekniker var sådant som personerna kunde beskriva personligt och detaljerat. Däremot förekom det inte så många diskussioner om material eller tekniker som användes vid tillverkningen av slöjdföremålen, även om de äldsta minnena var förknippade med bristen på material. De minnen personerna från den yngre generationsgruppen hade om slöjd var kopplade till flera olika material då de hade haft både textil- och teknisk slöjd i skolan. Skolslöjden väckte starka känslor, majoriteten hade positiva minnen medan en tredjedel också associerade till negativa minnen till exempel att det var svårt och pilligt. Utöver resultaten från slöjdminnena visade studien dessutom de fysiska slöjdföremålens potential för att komma ihåg positiva och negativa minnen.

Författare: Päivi Marjanen, Eila Lindfors och Sirpa Ketola

School craft in memories of three generations

Techne Serien, Vol 25, nr 1

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov
Digital temaföreläsning

Matematikångest

Skolportens digitala temaföreläsning för dig som vill lära dig mer om matematiksvårigheter ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv. Vad är matematikångest, och hur bemöter vi det på bästa sätt? Föreläsningen finns tillgänglig mellan 28 oktober och 2 december 2024.
Läs mer & boka
Åk 4–Vux
11 nov – 16 dec
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev