Debatt
Debatt
Senaste opinions- och debattartiklarna.
Senast publicerat
Läs fler nyheter här.Nyhetskategorier
Malin Ullgren: Listorna är bra – men nu måste de bli handfast sakpolitik
Skolverket och Kulturrådet har lyckats göra läslistor med kärlek och död, mystik och spänning – varken stumma eller tråkiga. Nu börjar det politiska arbetet att göra dem till något annat än symbolpolitik, skriver DN:s Malin Ullgren.
Nyhetskategorier
”Motbjudande att bli tillsagd att läsa”
Även om presskonferensen är myndighetsgrå är läslistorna faktiskt ganska bra. Men läsning är så mycket mer än bara pedagogik, skriver Josefin de Gregorio i en ledare.
Nyhetskategorier
”Lyssneläsning är ett svek mot eleverna”
Det blir allt vanligare att elever tillåts lyssna på skolmaterial istället för att läsa. Det riskerar dock att bli ett hinder snarare än ett hjälpmedel. Både politiken och föräldrar måste ta sitt ansvar, skriver Henrik Dalgard i en ledare.
Nyhetskategorier
”Vi som tar hand om era barn måste få en dräglig arbetsmiljö nu”
Vi som jobbar med barn i förskola och skola har fått nog av att våra verksamheter försämras gång på gång på grund av nedskärningar och ogenomtänkta beslut. Pedagoger men framför allt barnen förtjänar stabilitet och tillräckligt med resurser. Det måste få kosta att utbilda barn, skriver Elin Olausson, före detta förskollärare.
Nyhetskategorier
”Stigmat är konstant”
Den statliga utredningen ”Fler vägar till arbetslivet” har inte kommit en dag för tidigt. Men utredningen dras samtidigt med en del återkommande problem. Yrkeselever kommer fortsättningsvis vara elever som ses som mindre begåvade än andra, skriver forskaren Alexandru Panican.
”Galet att plocka bort läsningen bara för att den är svår”
Äntligen har debatten om ungas alarmerande svaga läsförståelse tagit fart! Vi är många lärare som har ropat i många år men inte riktigt fått gehör. Kanske vänder det nu, skriver Karin Herlitz.
”Glöm inte att våra händer är en förlängning av hjärnan”
Det finns vetenskapliga bevis för att personer som från tidigaste barnaår låter händerna hantera ett instrument, till exempel violin eller piano, får mer komplicerade system av nervbanor i hjärnan och en mer utvecklad vit substans, skriver debattören.
Nyhetskategorier
”Därför har 62 000 elever underkänts”
Håll i hatten – att lista ut varför det blivit så här är knappast raketforskning, skriver Maria Wiman.
Nyhetskategorier
”Glöm att ni kan knäcka brottsligheten om ni inte satsar på förskolan”
I väntan på att förskolan ska bli obligatorisk för de barn med störst behov av att lära sig svenska vill vi att förskolor i utsatta områden ska få extra resurser för att jobba mer språkutvecklande. Detta har tyvärr regeringen sagt nej till. I stället för att satsa på att höja kvaliteten i de förskolor som…
Nyhetskategorier
”Elever bör få bättre vägledning”
Fler unga borde få osminkade fakta om hur det ser ut på arbetsmarknaden när de står i begrepp att välja väg på gymnasiet, skriver SvD på ledarplats.
Nyhetskategorier
”Skolpolitiker – prioritera vår arbetsmiljö!”
Skolpolitik I svensk grund- och gymnasieskola går i dag drygt 1,5 miljoner elever. Skolan är den plats där elever, liksom lärare, spenderar lejonparten av sin vakna tid. Det är av forskning välbelagt att inomhusklimatet har stor påverkan på människors koncentrationsförmåga och sätter därför stor prägel på både mående och prestation, skriver Andreas Örje Wellstam, Swegon…
”Studenters svaga läsande beror inte på breddad rekrytering”
Kan det vara så att det läses för lite i grundskolan och på gymnasiet, att studenterna inte fått tillräcklig träning i läsandets konst? Det skriver tre forskare vid Malmö universitet.
Nyhetskategorier
”Göteborgs budget är ett svek mot eleverna”
Trots lika höga kostnader per elev som i Stockholm fortsätter kommunen att leverera svaga resultat, skriver Nicklas Gretzer (M), ersättare i grundskolenämnden i Göteborg.
Nyhetskategorier
”Är Putins Gymnasium något för dig, Jimmie?”
Borde inte Jimmie Åkesson och hans ”Sverigevänner” oroa sig över att svenska friskolor kan ägas av ryska, iranska och kinesiska intressen? Tydligen inte, skriver Linnea Lindquist på Expressens ledarsida.
Nyhetskategorier
”Lärarutbildningen behöver en vetenskaplig bas för just lärarprofessionen”
Lärarprofessionen är liksom många andra professioner, såsom läkaryrket och juristyrket, mycket komplex. Ännu mer komplex blir den genom att det finns flera olika inriktningar på lärarutbildning. På samma sätt som att medicin är vetenskapsområdet för läkare och juridik det för jurister, behöver lärarna ha sitt eget vetenskapsområde, som förslagsvis skulle kunna kallas för praktisk pedagogik,…
Skolportens magasin
Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.