Hoppa till sidinnehåll
Debatt

Fatta: ”Samtyckeskultur behövs i skolan”

Publicerad:2018-04-25
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Samtycke behöver införas som begrepp i läroplanen och läromedel. Det menar den ideella rörelsen Fatta, som vill se mer kraftfulla tag mot sexistiska strukturer i skolan.

Elin Sundin, ordförande för FATTA. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Elin Sundin, ordförande för FATTA. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

METOO-HÖSTEN LEDDE TILL upprop också inom skolvärlden, bland annat #tystiklassen, där elever vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. I samtal med unga kommer det fram att många tampas med en sexistisk skolmiljö där både verbala och fysiska påhopp är vardag. Regeringen har nu lagt fram förslag på införande av en modern sexualbrottslagstiftning, som erkänner den sexuella självbestämmanderätten i grunden. Skolan är en viktig plattform för att den nya lagen ska framträda med full kraft.

Utbildningsminister Gustav Fridolin hörsammade i höstas Fattas krav om att samtycke ska genomsyra läroplanen och undervisningen. Fatta menar nu att skolan också ska ta betydligt mer kraftfulla tag mot sexistiska strukturer i skolkorridorerna och i klassrummen.

Dagens sexualbrottslagstiftning kräver tvång genom våld/hot eller utnyttjande av en särskilt utsatt situation för att någon ska kunna dömas för våldtäkt. Det har bland annat lett till att gärningsmän har friats, fastän de har ”passat på” att ha sex med någon som varit medvetslös eller sovit.

Ändå säger Lagrådet, det juridiska expertrådet som ger synpunkter på ny lagstiftning, att det inte finns ett rättsligt behov av en samtyckeslag.

Sexualbrottskommittén, som utredde frågan om en samtyckeslag, presenterade 2016 ett förslag till regeringen om samtyckeslag, som innebar att det i samband med en sexuell situation behöver finnas ett uttryckt samtycke i ord eller handling. Om samtycke inte finns så utgör handlingen ett övergrepp.

I DAG FINNS EN STOR diskrepans mellan begångna sexualbrott och anmälda brott. Sexualbrott är den brottskategori som anmäls i allra lägst utsträckning. Det vi kan se är att förövare ofta inte själva inser var gränsen går för ett övergrepp, samtidigt som den stereotypiska bilden av en våldtäkt (en överfallsvåldtäkt på offentlig plats med en främmande gärningsman) gör att utsatta har svårt att definiera övergreppet som en våldtäkt.

Vi behöver en lagstiftning som tydligt visar att när frivillighet inte har uttryckts, så är det ett övergrepp. Sexuell självbestämmanderätt handlar om så mycket mer än frånvaron av tvång eller utnyttjande. Sexuell självbestämmanderätt handlar om samtycke och detta måste tydligt formuleras i lagtext.

Parallellt med en samtyckeslag behöver vi också införa samtycke som begrepp i läroplanen och läromedel, i syfte att ge lärare verktyg att utbilda sina elever i att lära sig att praktisera samtycke och respektera andras gränser.

Fatta strävar efter ett samhälle fritt från sexuellt våld. Kampen för att det ska ske färre sexualbrott förutsätter en lag som visar att sex ska bygga på frivillighet, men det förutsätter också att vi förändrar de strukturer som formar hur vi beter oss mot varandra. En naturlig plats att börja på är i skolan – platsen där de kollektiva spelreglerna för hur vi behandlar varandra formas.

När samtycke får genomsyra vårt förhållningssätt till varandra redan i skolan, kan vi tillsammans bygga en samtyckeskultur där varje människas kroppsliga integritet respekteras.

Av Elin Sundin, ordförande Fatta, samt Kristina Lindqvist & Elin Herlitz, Fattas tankesmedja


Fakta/Fatta

Fatta är en ideell medlemsförening som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

Fatta vill förändra den rådande sexualbrottslagstiftningen och införa en samtyckesreglering och oaktsamhetsbrott som tydliggör att sex handlar om samtycke.


Artikeln är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 2 2018, beställ ditt ex här!

Tema: En skola på vetenskaplig grund?

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset: 2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev