Professionell kunskap hos integrationsarbetare
Född 1964
bor i Uddevalla
Disputerade 2016-09-23
vid Högskolan Väst
Knowing at work
Det behövs mer kunskap om organisering och utveckling av integrationsarbete. Det konstaterar Marie Vesterlind som vill synliggöra professionell kunskap och kunskapsutveckling i integrationsaktiviteter.
Varför blev du intresserad av ämnet?
– De samhällsförändringar som sker idag gör ämnet intressant. Integrationsarbete är ett exempel på ett framväxande kunskapsområde som vi behöver veta mer om för att möta nya mänskliga behov som förändrar villkoren för arbete och arbetsintegrerat lärande. Det är ett aktuellt ämne på grund av de utmaningar många möter inom olika professioner.
Vad handlar avhandlingen om?
– Avhandlingen handlar om professionell kunskap som kommer till uttryck och utvecklas i aktiviteter som syftar till att stödja nyanlända migranters delaktighet i samhället. Samhällsorientering är en av de insatser som kommuner har ansvar för att erbjuda nyanlända när de kommer till Sverige. Konkret är det en aktivitet på 60 timmar som ges på modersmålet. Jag har studerat den lokala organiseringen av samhällsorientering i åtta kommuner i Västsverige. Min tanke är att synliggöra organisering av integrationsarbete med heterogena grupper och detaljerade aspekter av kulturell kompetens.
– Det är en sammanläggningsavhandling med tre artiklar som lyfter fram olika aspekter av professionell kunskap. Den första handlar om hur kvalitet definieras och hanteras under utveckling av en ny integrationsaktivitet. Den andra artikeln fokuserar på kunskap och villkor som är inblandade när ett standardiserat undervisningsmaterial anpassas till undervisningssituationer. Den tredje handlar om den professionella kunskap som kommer till uttryck när integrationsarbetare använder sig av dialog i klassrummet.
Vilka är de viktigaste resultaten?
– Arbetet med att skapa kulturella broar är relationellt och det handlar bland annat om att tillsammans skapa förståelse för hur gemensamma ansvar och möjligheter kan förstås. Betydande kunskap krävs i och om att erkänna andra som likvärdiga, utveckla en inkluderande miljö och skapa länkar mellan olika erfarenheter och mål. En viktig aspekt av den professionella kunskapen handlar om att förstå enskilda deltagares identitetsarbete i relation till deras erfarenheter och mål i livet. Samtidigt behövs en infrastruktur som är relevant i relation till de speciella omständigheter som kännetecknar arbetet.
Vad överraskade dig?
– Det som på ett vis överraskar är hur komplext integrationsarbetarnas arbete är. Det finns dock en risk att integrationsarbetarnas kunskap osynliggörs om inte strukturer utvecklas som stöttar deras lärande och kunskapsutveckling.
Vem har nytta av dina resultat
– Resultaten är relevanta både inom olika former av integrationsverksamheter för att stötta utveckling av integrationsarbetares yrkesidentitet, inom andra områden där man möter liknande utmaningar med att skapa broar mellan kulturella system och för organisering av utbildning.