Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Hülya Basaran: ”Vi kan använda webben för att bryta segregationen”

Publicerad:2016-10-07
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Boken Nyanlända elever i mitt klassrum handlar om hur man kan arbeta språkutvecklande med hjälp av digitala resurser. Nu har Hülya Basaran fått Guldäpplejuryns särskilda pris 2016 för sitt nydanande sätt att arbeta. Här intervjuas hon av Skolporten på Twitter.

@skolporten: Din bok Nyanlända elever i mitt klassrum handlar om hur man kan arbeta språkutvecklande med hjälp av digitala resurser. Berätta hur det kom sig att du ville skriva den!

Hülya Basaran
Hülya Basaran.

@Hulbas*: Jag har under senare år föreläst och bloggat om hur jag kombinerar språkutvecklande arbetssätt och digitala resurser, och efter en föreläsning fick jag förfrågan från Gothia Fortbildning om att skriva en bok.

Boken Nyanlända elever i mitt klassrum var också ett sätt för mig att nå ut till en bredare grupp med att det inte handlar om appar – utan snarare om hur man förhåller sig till digitala resurser och hur och varför man använder dem.

@skolporten: Vad finns det för möjligheter med digitala resurser i klassrummet? Kan du ge exempel på hur ni arbetar tillsammans med digitala resurser?

@Hulbas: Det är olika beroende på vilket arbetsområde och vilket stöd jag eller eleven behöver, allt från den allra första läs- och skrivutvecklingen där eleverna får använda talsyntes, till att skapa flerspråkiga böcker med bild, text och ljud.

Det jag gillar med digitala resurser är att t ex en lärplatta är ”flerspråkig” och inte inlåst i det svenska språket som norm. Att elever som inte kan läsa och skriva ännu kan lära sig svenska i och med det multimodala.

@skolporten: Klassbloggen som ni startade, ”det virtuella klassrummet”, motiverade eleverna oerhört mycket, kan du berätta?

@Hulbas: Ja det var otippat. Eleverna ville visa allt de kunde och använde bloggen som plattform för att lära sig svenska efter skoltid. Eleverna drev på och utvecklade bloggen i entreprenöriell anda, och jag var lyhörd och fångade upp deras önskemål.

Här fick de chansen att visa allt de kunde och de kommunicerade med andra från olika städer runt om i Sverige. För mig blev det uppenbart att vi kunde använda webben för att bryta segregationen.

Fakta/Vem är *Hulbas?
Hülya Basaran arbetar som lärare i svenska som andraspråk och är universitetsadjunkt vid Högskolan Väst.

Hon tilldelades nyligen Guldäpplejuryns särskilda pris 2016. Priset delar hon med Anna Kaya, lärare i svenska som andraspråk och projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC), vid Stockholms universitet.

Hülya Basaran är också aktuell med boken Nyanlända elever i mitt klassrum. Språkutveckling med digitala resurser (Gothia Fortbildning 2016).

Guldäpplejuryns motivering lyder:
Hülya Basaran, universitetsadjunkt i svenska som andraspråk vid Högskolan Väst, tidigare förstelärare på mottagningsenheten i Trollhättan. Hülya Basaran belönas för sitt nydanande sätt att arbeta språkutvecklande och inkluderande med nyanlända elever. Hon ger eleverna möjlighet att lyckas i klassrummet där de digitala verktygen och resurserna både stöder elevernas lärande och öppnar för samspel med familj, släkt och omvärld. Hülya Basaran verkar i ett brett kollegialt forum där hon inspirerat många.

Fakta/Så twittrar du!
Twitter är en social nätverkstjänst och en mikroblogg där du kan läsa och skriva korta meddelanden (tweets) som visas öppet på din profilsida.
Gå in på Twitter.com och skapa ett konto.
Börja med att följa olika Twitterkonton, till exempel: @skolporten. Testa sedan att skriva en egen tweet, på max 140 tecken.
Är du intresserad av en särskild händelse, organisation eller ett område kan du använda tecknet # (hashtagg). Sök till exempel på #skollyftet eller #flippatklassrum.


Artikeln publicerades i Skolportens forskningsmagasin nr 3/2016. 

Omslag Skolporten 5 2016Nästa nr av Skolporten kommer 27 oktober!

Tema: Formativ bedömning. Dessutom: El Sistema växer i Sverige. Debatt: Per Kornhall om Pisa. Intervju med skolforskaren Alma Harris om distribuerat ledarskap.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

6 nr (helår) av Skolporten för endast 349 kr!

PRENUMERERA HÄR!

Erbjudandet gäller till 31 oktober 2016 och för nya prenumeranter.

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev