Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Otillräckligt stöd i övergången till arbetslivet för elever med ADHD och Aspergers syndrom

Publicerad:2016-03-21
Uppdaterad:2018-01-31
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Vedrana Bolic Baric

Född 1985
i Motala

Disputerade 2016-02-05
vid Linköpings universitet

Avhandling

Support in school and the occupational transition process: Adolescents and young adults with neuropsychiatric disabilities

Elever med ADHD och Aspergers syndrom får inte tillräckligt med stöd från skolan i övergången till vidare studier och arbetsliv. Skolan behöver kombinera pedagogisk och psykosocialt stöd till de eleverna, menar Vedrana Bolic Baric som har forskat i ämnet.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag är utbildad arbetsterapeut och har länge varit intresserad av övergången mellan skola och arbetsliv. Det är en problematisk period för de flesta och särskilt för personer med funktionsnedsättningar. Jag var intresserad av hur man kunde underlätta den här övergången mellan skolan, vidare studier och arbetslivet. Där är stödet i skolan en viktig förutsättning.

Vad handlar avhandlingen om?

– Den undersöker vilket stöd i skolan elever med neuropsykiatrisk problematik som ADHD och Aspergers syndrom själva beskriver som betydelsefullt för vidare studier och arbetsliv. Jag har också tittat på elevernas dator- och internetanvändning i skolan och på fritiden.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Avhandlingen visar att skolan behöver kombinera ett riktat pedagogiskt och psykosocialt stöd för lärande. Eleverna själva upplever att stödet är otillräckligt och fragmenterat och att det inte relaterar till deras individuella behov. Avhandlingen visar också att gruppen elever med ADHD använder datorn till skolaktiviteter i mindre omfattning än elever med rörelsehinder och andra elever. Eleverna själva beskriver att de har mycket nytta av att använda datorn och internet för att läsa, skriva och kommunicera med andra elever och för att planera sin skolsituation men att det inte alltid finns möjlighet att använda dator.

Vad överraskade dig?

– Att datorn användes i liten utsträckning i skolan trots att eleverna använder datorn på fritiden och är ute mycket på nätet så var det inte något som togs tillvara på skolan. Eleverna själva såg potentialen men möjligheten fanns inte i skolmiljön. För den här gruppen elever kan internetaktiviteter skapa nya förutsättningar för social interaktion med andra.

Vem har nytta av dina resultat?

– Avhandlingen i sin helhet lyfter fram vikten av samarbete mellan olika professioner som lärare, specialpedagoger, studie- och yrkesvägledare, arbetsterapeuter på habiliteringen men också samarbete mellan andra aktörer som skolan, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och vuxenutbildningen. Ett utökat samarbete krävs för att stödet i skolan ska förbättras och för att underlätta övergången mellan skola och arbetsliv för de här eleverna.

Åsa Lasson

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev