Hoppa till sidinnehåll
Inkludering

Katja Vinulv: ”Lärarnas ­tålamod har ökat”

Publicerad:2016-01-09
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Katja Vinulv
Katja Vinulv är biträdande rektor på Wieselgrensskolan i Helsingborg. Foto: Tobias Andersson.

Vad är inkludering för er?

– Inkludering är när varje elev upplever sig vara delaktig i ett sammanhang och har en naturlig plats i skolans verksamhet. En vanlig missuppfattning är att alla barn ska vara med i klassrummet hela tiden, men det handlar i stället om att anpassa verksamheten efter eleverna, så att de inte upplever sig exkluderade.

Vad har ni gjort för att skapa inkluderande lärmiljöer?

– Vi har definierat begreppet tillsammans med hela personalen och sett över organisation, schemaläggning, läromedel, undervisningsmetoder, elevhälsoarbetet och kontakten med elevernas vårdnadshavare.

– Vi försöker lyssna förutsättningslöst och arbeta med och tillsammans med eleven.

Vilka resultat har ni sett?

– Vi har sett en ”synvända” hos personalen. Nu talar de om elever som har problem eller svårigheter, inte att eleven är ett problem. Lärarna bemöter eleverna med ett annat tålamod och en annan förståelse.

– Skolledningen har blivit mer lyhörd för elevens upplevelse av skolan och vardagen.

– Under projektets gång har vi utvecklat en observationsmall, ett verktyg med kvalitetsindikatorer för inkluderande lärmiljöer, som vi har använt för att få syn på förbättringsområden och på vad som redan fungerar.

Av Eva Barkeman


Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3 2015, beställ ditt ex här!

Skolporten_omslag_2_2016_stor

Nytt nr av Skolportens forskningsmagasin ute 21 mars!

Inte redan prenumerant? Prenumerera här!

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev