Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Rollspel både begränsar och möjliggör bedömning

Publicerad:2015-10-15
Uppdaterad:2016-02-01
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander
Jens Anker-Hansen

Född 1974

i Motala

Disputerade 2015-10-02

vid Stockholms universitet

Avhandling

Assessing Scientific Literacy as Participation in Civic Practices: Affordances and constraints for developing a practice for authentic classroom assessment of argumentation, source critique and decision-making

Att bedöma kunskaper i naturvetenskap genom rollspelsövningar ställer höga krav på både lärare och elever. Det visar Jens Anker-Hansen i sin avhandling.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Jag har tidigare arbetet med utformningen av de nationella ämnesproven i biologi och upptäckte då att många lärare upplever det svårt med bedömning i naturvetenskap som medborgerlig kunskap. Jag ville undersöka möjligheten att utveckla detta i klassrumsbedömningar.

Vad handlar avhandlingen om?

– Om möjligheter och begränsningar med praktiska bedömningsövningar i form av rollspel klassrummet. Det ska ses som ett alternativt sätt att bedöma naturvetenskapligt kompetens hos elever. Jag har gjort tre olika empiriska studier, en där elever tilldelas olika roller och utifrån dem diskuterar ett miljöproblem, i det här fallet en sjö där fiskbeståndet gått ned. Här fick eleverna dra naturvetenskapliga men samtidigt förhålla sig till den roll de tilldelats. I den andra studien har jag tittat på hur elever använder både den egna och andras återkoppling vid kamratbedömning av en specifik uppgift. Slutligen har jag låtit grupper av lärare gemensamt bedöma elevers material i syfte att hitta en bredare repertoar för bedömning av kommunikation, källkritik och beslutsfattande.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– När eleverna tilldelas autentiska roller i klassrummet uppstår spänningar mellan skolans syfte och rollens syfte. För eleverna är detta ett extra moment som de måste förhålla sig till. I exemplet med sjön måste eleverna uttrycka argument som både visar deras förståelse för kemin och som samtidigt är fördelaktiga för deras roller. Rollspel är på många sätt autentisk som bedömningsmetod men det är bra att vara medveten om vilka konsekvenser det kan få. Resultaten av kamratbedömning visar att även ”dålig” återkoppling som inte direkt förbättrar prestationerna ändå kan leda till bra diskussioner och vidare resonemang hos eleverna. Sambedömning bland lärare kan i viss mån utveckla bedömningsrepertoaren men det beror till stor del på hur lärarna delar synen på kunskap. Motsättningar uppstår när lärare har olika åsikter huruvida kunskap är något man äger eller om det är kopplat till en process om hur man hanterar en viss situation.

Vad överraskade dig?

– Jag är otroligt imponerad av lärares men framför allt elevers förmåga att hantera de spänningar som uppstår i de här situationerna.

Vem har nytta av dina resultat?

– Lärare kan använda sig av dem direkt. Men jag hoppas även att resultaten kan bidra till fortsatt forskning om alternativ kunskapsmätning i naturvetenskap som medborgarbildning.

Susanne Sawander

 

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev