1:1 utmaning för lärarna
Digitalisering i klassrummet innebär stora utmaningar för lärare. När eleverna jobbar vid varsin dator behöver pedagogiken anpassas för att undervisningen ska bli effektiv, visar Martin Tallvids avhandling.
Forskaren och gymnasieläraren Martin Tallvid är glad och lite förvånad över den uppmärksamhet som hans avhandling fått i tidningar och nyhetsprogram på tv. Under tre månader har avhandlingen laddats ner över 3 000 gånger från databasen vid Göteborgs universitet.
– Det har saknats svensk forskning om vilka konsekvenser som datorer och läsplattor får i klassrummet. Ämnet är aktuellt och verkar intressera många, såväl lärare som föräldrar, konstaterar han. Avhandlingen visar att lärarrollen påverkas när eleverna får tillgång till egna datorer med internetuppkoppling i klassrummet.
Förutom att läraren måste behärska ny teknik som programvaror och appar, ifrågasätts lärarens kunskaper när eleverna snabbt själva kan leta fram information på nätet. Martin Tallvid menar att det utan pedagogiska planer och fortbildning för lärarna finns en risk för att datorerna huvudsakligen används som surf- och skrivmaskiner och att undervisningen blir ineffektiv.
– Kollegialt lärande kan vara ett bra sätt att ta till sig tekniken på och i diskussioner med andra lärare går det att hitta nya pedagogiska lösningar, säger han.
I höst fortsätter Martin Tallvid som lärare på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg, samtidigt som han arbetar med ett förslag till utformning av IT i lärarutbildningen vid Göteborgs universitet. Han menar att de blivande lärarna möts av en alltmer digitaliserad skola och behöver förberedas inför det. Så småningom hoppas Martin Tallvid kunna forska vidare om den kommande teknikutvecklingen i skolan.
– Jag vill blicka framåt!
FAKTA/
Forskare: Martin Tallvid, 59 år, bor i Pixbo utanför Göteborg.
Bakgrund: Ursprungligen mellanstadielärare, högstadielärare och speciallärare. För femton år sedan vidareutbildade han sig till gymnasielärare i samhällskunskap, psykologi och mediekunskap.
Avhandling: 1:1 i klassrummet – analyser av en pedagogisk praktik i förändring