Hoppa till sidinnehåll
Intervju

Kommunikation i NO-klassrummet

Publicerad:2015-09-01
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf
Miranda Rocksén

Född 1968
i Umeå

Disputerade 2015-04-17
vid Göteborgs universitet

Avhandling

Reasoning in a science classroom

Miranda Rocksén har undersökt hur kommunikationen mellan lärare och elever ser ut i NO-klassrummet. Hennes studie visar bland annat att vissa ord har skilda betydelser i det naturvetenskapliga språket och i vardagsspråket och att det innebär en utmaning för lärare och elever.

Varför blev du intresserad av ämnet?

– Min bakgrund som NO-lärare har självklart spelat roll. När jag började forskarutbildningen blev jag överraskad av den mängd forskning som finns som beskriver verksamheten – men jag tyckte att det saknades forskning som beskrev en verksamhet som jag som lärare i NO kunde känna igen mig i. Jag ville bidra med ett sådant perspektiv.

Vad handlar avhandlingen om?

– Syftet är att visa hur verksamheten ser ut i NO-klassrummet med fokus på interaktionen mellan lärare och elever. Jag ringar in delar av praktiken som inte har varit så mycket i fokus tidigare, det handlar om det kommunikativa perspektivet och samspelet under aktiviteterna i klassrummet. Min avhandling belyser kommunikation och villkor för undervisning och lärande.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Studien visar hur elva lektioner om evolutionen i ett klassrum är organiserade, och det mönster som dominerar med helklassundervisning och återkommande smågruppsaktiviteter som bryter av och hur läraren agerar. Under smågruppsaktiviteterna får läraren möjlighet att samtala med grupper av elever och följa upp deras förståelse och anpassa undervisningen. För några elever är vissa frågor självklara och för andra kan frågor eller begrepp vara nya. Smågruppsaktiviteterna möjliggör för läraren att fånga upp detta och anpassa undervisningen till ett gemensamt tempo.

– Jag har också fokuserat på språket. På de lektioner som jag har undersökt är det evolutionen som är i fokus och jag har studerat hur orden ”förklaring” och ”förklara” används genom hela serien av lektioner. Förklaringar är centralt i NO-undervisningen, inom naturvetenskaperna betyder en förklaring att kunna visa på ett kausalt händelseförlopp, att förutse händelseförlopp. I vardagen har ordet annan betydelse, då handlar det om att ange en orsak. Allt det här är i spel i klassrummet och jag visar hur läraren använder olika sätt att kommunicera vad en förklaring kan vara.

– Min studie visar också hur viktigt det är med upprepningar i undervisningen så eleverna kan urskilja mönster för hur man ska utrycka sig för att exempelvis förklara livets utveckling inom biologiämnet.

Vad överraskade dig?

– De små medel som lärare använder sig av i kommunikation med eleverna för att fokusera på ett ämnesinnehåll, organisera verksamheten och fördela ordet.

Vem har nytta av dina resultat

– De som är intresserade av att förstå mer ingående hur undervisning och lärande i NO kan gå till, men studien kan även vara en resurs för de som vill utveckla sin undervisning.

Åsa Lasson

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev