Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Mer kreativitet med videofilmer i slöjden

Publicerad:2017-02-08
Uppdaterad:26 april
Susanne Sawander
Skribent:Susanne Sawander

Artikel nummer 16 2016: Videoinstruera mera! – Ett digitaliseringsprojekt av slöjdens arbetsinstruktioner

Lugnare klasser och mer tid för kreativa processer. Resultaten blev enbart positiva när slöjdlärarna Mikaela Assmundsson och Emelia Pierrou på Myrsjöskolan i Nacka införde videobaserade instruktionsfilmer i slöjden.

Emelia Pierrou och Mikaela Assmundsson.

Varför ville ni skriva en utvecklingsartikel?

– Det är ett bra sätt att sprida våra erfarenheter och resultat och vi vet att många lärare i praktiska ämnen är nyfikna på nya idéer och rön i ämnet. Att skriva en artikel har också varit ett sätt att fördjupa projektet och därmed våra egna kunskaper.

Vad handlar utvecklingsartikeln om?

– Om ett pågående projekt med videobaserade instruktionsfilmer i textilslöjd för årskurs 7. Vi har själva producerat ett antal undervisningsfilmer med konkreta instruktioner för olika moment i ämnet. Eleverna, som har egna datorer genom skolan, tittar själva på filmerna när de vill och behöver och poängen är förstås att vi lärare inte behöver lägga lika mycket tid på att instruera samma moment flera gånger. I stället kan vi använda tiden till djupare diskussioner och elevernas kreativa processer. För en del elever räcker det att titta på filmen en gång för att vara på banan, andra behöver titta flera gånger.

– De första filmerna producerade vi helt själva men efterhand har vi hittat redan inspelat material på nätet som vi nu använder i undervisningen. Artikeln belyser även vårt projekt kopplat till olika lärandeteorier.

Vilka resultat har ni sett?

– Resultaten är mycket positiva! Framför allt har grupperna blivit mycket lugnare. Givetvis gör vi lärare fortfarande muntliga genomgångar men filmerna har inneburit ett stort skifte i slöjdundervisningen. Tidigare gick mycket av elevernas undervisningstid åt till att sitta och vänta på att få hjälp av oss lärare, idag kan många elever själva lösa sina problem genom att titta på filmen. För oss lärare har detta medfört en fantastisk förändring då vi fått mer tid för djupare diskussioner med eleverna om deras arbete, processer och kreativitet.

– Vårt projekt understryker vikten att ta in IKT i slöjden, ett ämne som ofta glöms bort i diskussionen kring digtial utveckling i skolan.

Hur har ert arbete förändrats av projektet?

– Barn och unga är i dag är otroligt vana vid att ta in information via rörliga bilder, för dem är film ett självklart verktyg. Skolan är många gånger lite väl textbaserad, kan vi tycka. Vi har med vårt projekt visat att filmer fungerar bra i ämnet slöjd. Generellt har slöjdämnet förändrats från att ha varit mer hantverksinriktad till att handla mer om problemlösning, kreativa processer och design. Användningen av filmerna ger oss lärare mer tid för de frågorna.

Hur för ni arbetet vidare på er arbetsplats?

– Vi har berättat om vårt projekt både inom vår egen skola och på ämneskonferenser. I dag använder även träslöjden här på skolan videofilmer i undervisningen. Vi har lagt ut våra filmer på nätet där de delats upp till 14 000 gånger, vilket tyder på att även andra skolor använder dem – och det är förstås jätteroligt.

Susanne Sawander

Se en av filmerna på Youtube.

Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med

forskningsinstitutet Ifous

Läs mer
Stockholm

Fritidshem

Skolportens konferens för dig som arbetar i fritidshem! Ta del av föreläsningar om bland annat tillgängliga lärmiljöer och hur man kan arbeta förebyggande mot våld och kränkningar! Delta på plats i Stockholm 4 februari eller digitalt via webbkonferensen 11 februari–4 mars. Läs mer och boka via skolporten.se!
Läs mer och boka
Åk F–6
4 feb 2025

Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

NY KURS HOS SKOLPORTEN! En kurs för lärare och övrig personal i grundskolan som behandlar hedersrelaterat våld och förtryck i skolsammanhang. Du lär dig att identifiera hedersrelaterade beteenden, arbeta förebyggande och hjälpa utsatta elever att komma ur sin situation. Kursledare är Issis Melin.
Läs mer och boka
Åk F–9
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev