Avhandlingar
Avhandlingar
Aktuella avhandlingar om skola och utbildning.
Senaste avhandlingarna
Läs flerForskning och utveckling kategorier
Dancing with Dignity in Education
Lia Bahizi har bland annat undersökt hur en helhetlig förståelse av värdighet gestaltas i utbildningsrelationer mellan barn och vuxna i formella utbildningskontexter.
Forskning och utveckling kategorier
Being and Becoming a Bilingual Preschooler: A Co-Operative Action Approach to Bilingual Early Childhood Education and Care
Olga Anatoli Smith har forskat om barns deltagande och möjligheter till tvåspråkigt lärande i en svensk-engelska förskola.
Forskning och utveckling kategorier
Muslimer, skolan och förorten: Muslimska gymnasieelevers orienteringar och strävan efter erkännande
Christopher Ali Thorén har bland annat undersökt hur muslimska elever förstår och förhåller sig till sina erfarenheter av skolan.
Forskning och utveckling kategorier
Utmanande anpassningar: Policyprocesser och dilemman i lärares, speciallärares och specialpedagogers arbete med att anpassa undervisningen i grundskolan
Sofia Boo vill med sin avhandling bidra med kunskap om hur lärare, speciallärare och specialpedagoger arbetar med anpassningar i relation till skolors olika förutsättningar.
Forskning och utveckling kategorier
What happens if we put it on-screen? : Exploring students’ perception of and interaction with representations, feedback, and characters in virtual learning environments
Eva-Maria Ternblad har forskat om virtuella lärmiljöer, och utvärderat hur elevers kunskapsinhämtning kan skilja sig åt beroende på läromedlets utformning.
Forskning och utveckling kategorier
Bringing Chemistry to Life: Exploring how drama can support students’ learning in upper secondary chemistry education
Kerstin Danckwardt-Lillieström vill med sin avhandling bidra till kunskap om hur olika former av drama kan stödja elevers lärande i kemi på gymnasiet.
Forskning och utveckling kategorier
I sårbarhet och längtan – Existentiell ensamhet och ledsenhet under ungdomstiden
Tide Garnow vill med sin forskning bidra till att professionella inom skola och hälso- och sjukvård blir bättre på att förstå och tolka uttrycken hos unga som behöver stöd.
Forskning och utveckling kategorier
School digitalisation in Sweden: governance and policy translation in a decentralised K-12 education context
Ulrika Gustafssons avhandling bidrar med ny kunskap om hur nationella digitaliseringsinitiativ för skolan tar form och belyser särskilt små kommuners utmaningar och strategier i digitaliseringsprocessen
Forskning och utveckling kategorier
Introducing the child and its parent(s): Child-teacher-parent relationship-building during preschool transition
Förskolan bör skapa förutsättningar för personalen att bemöta både föräldrar och barn på ett inkännande sätt under barnets introduktion, snarare än att följa en strikt introduktionsmodell. Det föreslår Martina Andersson Søe i sin avhandling.
Forskning och utveckling kategorier
Fragile Mosaics of Teacher Becoming: Kaleidoscoping Futures of Difference
Hur formas en blivande lärare och vad är det som påverkar utvecklandet av lärarrollen under en arbetsintegrerad utbildning? Det är en av frågorna som Mona Tynkkinen utforskar i sin avhandling.
Forskning och utveckling kategorier
Förebygga, överbrygga, utveckla: Tal-till-text och dess potential att främja elevers textproduktion i grundskolan
Hur fungerar assisterande teknik, särskilt tal-till-text, i jämförelse med tangentbordsskrivning, för att överbrygga svårigheter vid läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi? Det är en av frågorna som Gunilla Almgren Bäck undersäker i sin avhandling.
Forskningsbevakningen presenteras i samarbete med forskningsinstitutet Ifous.
Skolportens magasin
Skolporten är ett populärvetenskapligt forskningsmagasin med fokus på förskola och skola.
Skolportens magasin
Läs merKonferenser
Läs merSkolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.